Država žirant za 49 miliona: Novi vozovi, mehanizacija, Regionalni vodovod…

Dodajte komentar

Država će u 2020. godini izdati garancije u ukupnom iznosu do 49 miliona eura, pokazuje zvaničan Predlog budžeta za narednu godinu.

Od tog iznosa, 11 miliona eura iznose garancije za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za potrebe nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz.

Država će žirirati za kreditni aranžman Željezničkom prevozu za nabavku novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika, u iznosu do 14 miliona eura.

Crna Gora će  takođe, će izdati pismo o potvrđivanju državne garancije na iznos od 12 miliona eura za potrebe druge tranše kreditnog aranžmana između JP Regionalni vodovod  i Evropske banke za obnovu i razvoj, čija je ukupna vrijednost 24 miliona eura.

Način i uslovi davanja garancija za kredite urediće se odgovarajućim ugovorima, sporazumima ili drugim aktima sa kreditorima.

Regionalni vodovod je do sada redovno izmirivao kreditne obaveze, dok su prilično često “padale “ garancije za željeznička preduzeća, pa je te dugove država preuzimala na sebe a za uzvrat povećavala vlasništvo u tim preduzećima.

Najveći  “pad” garancija koje je država platila iz budžeta, desio se prije osam godina, kada je država platila ceh od 103 miliona eura jer tadašnji ruski vlasnik KAP-a nije vraćao kredite.money

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *