Sajam novih tehnologija “Smart Tech” – 29. i 30. novembar 2019. u TC Delta City

Dodajte komentar

Sedmi Sajam novih tehnologija „Smart Tech“ održaće se 29. i 30. novembra 2019. godine u centralnom atrijumu TC Delta City, u koorganizaciji agencije Vision Event i NVO Secure, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore.

Posjetioce Smart Tech-a, u petak i subotu, od 10:00 do 22:00 časa, očekuje predstavljanje raznovrsne ponude učesnika sajma – renomiranih kompanija, firmi i institucija. Na ovogodišnjem Smart Tech-u predstaviće se: Crnogorski Telekom, Telenor, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore, D Photo Trade, Kimtec CG, Fin-ing – 3D Soba, Univerzitet Donja Gorica, ”Montebot tim” Osnovne škole „Pavle Rovinski“ i Crnogorski savez za tehničku kulturu „Politehnika“.

Učesnici sajma će prezentovati najnovija tehnološka dostignuća dostupna u Crnoj Gori, a koja karakteriše visok kvalitet, funkcionalnost i primjenljivost u svim sferama života. S obzirom da živimo u modernom i sve više digitalnom svijetu, prirodno se nameće potreba za konstantnim praćenjem tehnologije sa jedne strane i razvojem savremenih uređaja sa druge strane, koji nam olakšavaju svakodnevni život, a koje će posjetioci imati prilike da pogledaju i oprobaju na ovogodišnjem sajmu.

Posjetioci sajma će biti u prilici da se u atraktivnom ambijentu informišu i oprobaju  raznovrsne modele vodećih svjetskih brendova pametnih telefona, tableta i računara, dronova, televizijskih sistema, uređaja za najsavremeniju štampu, kućnih aparata, audio i video opreme, opreme za video igrice, moderne uređaje i aplikacije za poslovne i privatne svrhe, uređaje za virtuelnu stvarnost, električne skutere, kao i da sagledaju napredne funkcije robota različitih konstrukcija.

Pored navedenog, biće predstavljeni i pametni satovi za djecu koji roditeljima omogućavaju da komuniciraju sa djecom i prate njihovu lokaciju u bilo kom trenutku, univerzalni lokatori koji se mogu zakačiti na ogrlicu kućnog ljubimca, biciklo ili prtljag i na taj način sačuvati od krađe ili gubljenja, kao i auto lokatori koji omogućavaju uvid u lokaciju automobila u svakom trenutku, pametna klupa crnogorskog proizvođača URB-A, kao i niz pametnih rješenja za pametne gradove.

Na Smart Tech-u će biti predstavljeni najnoviji uređaji za štampanje brendova Konica Minolta, OKI i Epson, kao i električni skuteri brenda Motogrini. Takođe, ponuda izlagača će obuhvatiti i 3D štampače, 3D modelovanje, 3D iClone i 3D tehnologiju.

Posjetioci će biti u mogućnosti da oprobaju mnogobrojne funkcije Vivax telefona, televizora, klima uređaja i malih kućnih aparata, kao i Acer laptopova – koji su jedni od najtraženijih brendova na našem tržištu.

Jedna od posebnih aktivnosti organizatora Sajma novih tehnologija jeste saradnja sa akademskom zajednicom, kroz realizaciju konkursa za idejna rješenja na temu „Savremene tehnologije i pametna specijalizacija“. Konkurs će prepoznati i podržati ideje sa najvećim potencijalom socio-ekonomskog uticaja na postulate pametne specijalizacije, a koje se baziraju na korištenju savremenih tehnologija.

Najbolja idejna rješenja studenata biće predstavljena tokom trajanja Smart Tech-a, 29. i 30. novembra u TC Delta City. Autorima najboljeg rješenja biće uručena novčana nagrada koju obezbjeđuje Ministarstvo nauke Crne Gore.

Pored ponude renomiranih kompanija koje će uzeti učešće na ovogodišnjem sajmu, posjetioci će biti u prilici da se uvjere na koje sve načine studenti uče i zabavljaju se projektujući i praveći zanimljive uređaje. Studenti će predstaviti neke od njihovih novih projekata: vještačku ljudsku ruku, CNC štampač, automatski uređaj za koktele, model Mars rovera i humanoidnog robota.

U subotu, od 11.00 – 12.00 časova, u centralnom atrijumu će se održati panel diskusija pod nazivom “Digitalna pismenost i digitalna bezbjednost djece u Crnoj Gori”. S obzirom na to da se svako drugo dijete u Crnoj Gori se ne osjeća sigurno prilikom korišćenja interneta, panel diskusija će se bazirati na prezentacije vještina digitalne pismenosti iz različitih uglova i mogućim načinima unapređenja takvih kapaciteta među djecom.

Na Sajmu novih tehnologija ćemo upoznati mogućnosti i funkcionalnosti Lego robota, kojeg će prezentovati tim osnovaca, mladih i talentovanih kreativaca, a koje će posjetioci sajma biti u mogućnosti da oprobaju.

Dodatno, u subotu, najmlađi učesnici sajma će kroz igru, na praktičan, zanimljiv i kreativan način prezentovati i demonstrirati osnove robotike i elektronike. Prikazaće neke od svojih elektronskih uređaja za edukaciju koje su sami izgradili, kao što su Teslin kalem, elektro magnetni top, uređaj za prikaz Kolonovih sila i sl.

Pozivamo vas da posjetite Sajam novih tehnologija i budete u prilici da oprobate najnoviju i najinovativniju tehnološku ponudu koja je dostupna u Crnoj Gori, a koju će naši učesnici predstaviti na svojim izložbenim prostorima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *