Operatori ove godine u elektronske komunikacije uložili 55 miliona eura

Dodajte komentar

Operatori su ove godine u elektronske komunikacije uložili 55 miliona eura, dok su prethodnih 10 godina u ovu oblast uložili više od 500 miliona eura – podaci su iz izvještaja o razvoju tržišta elektronskih komunikacija koji je Vlada usvojila.

Prilikom predstavljanja izvještaja, kako je navedeno u saopštenju, naglašeno je da višegodišnji trend velikih investicija u sektor elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da postiji stabilan i predvidljiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

– U razvoj mreža i servisa elektronske komunikacije operatori su uložili 91 milion eura, što je doprinijelo daljem povećanju dostupnosti savremenih usluga visokog kvaliteta na teritoriji Crne Gore. U posljednje tri godine investicione aktivnosti značajno su intenzivirane i u tom periodu u mrežu i usluge uloženo je oko 260 miliona eura – istakli su iz Vlade.

Sektor telekomunikacija je, kako je istaknuto, u Bijeloj knjizi Savjeta stranih investitora Crne Gore već dvije godine prepoznat kao najpovoljniji u pogledu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u zemlji.

– U prethodne dvije i po godine penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53 na 83 odsto, što Crnu Goru, po ovom parametru, pozicionira u vrhu regiona Zapadnog Balkana i čak iznad evropskog prosjeka – precizirano je u saopštenju.

Više od polovine domaćinstava, odnosno 56 odsto, kako je navedeno, aktivno koristi mreže nove generacije, što je skoro identično situaciji u Evropskoj uniji sa kraja prošle godine, dok je 2016. godine u Crnoj Gori taj procenat iznosio samo 3,6 osto.

– Veliki napredak, sa 26 odsto na 76 odsto, ostvaren je i u dijelu dostupnosti mreža nove generacije. I pokrivenost mobilnim 4G mrežama je veća od one koja je zahtijevana prilikom aukcije spektra u 2016. godini i premašuje 97 odsto kompozitne pokrivenosti naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu regiona i na nivou Evropske unije – istaknuto je u saopštenju.

Jedini indikator u kojem je primjetno zaostajanje za evropskim prosjekom je “ržišni udio koji zauzimaju priključci sa brzinama većim od 100 megabajta po sekundi”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *