Operatori ove godine u elektronske komunikacije uložili 55 miliona eura

Operatori su ove godine u elektronske komunikacije uložili 55 miliona eura, dok su prethodnih 10 godina u ovu oblast uložili više od 500 miliona eura – podaci su iz izvještaja o razvoju tržišta elektronskih komunikacija koji je Vlada usvojila.

Prilikom predstavljanja izvještaja, kako je navedeno u saopštenju, naglašeno je da višegodišnji trend velikih investicija u sektor elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da postiji stabilan i predvidljiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

– U razvoj mreža i servisa elektronske komunikacije operatori su uložili 91 milion eura, što je doprinijelo daljem povećanju dostupnosti savremenih usluga visokog kvaliteta na teritoriji Crne Gore. U posljednje tri godine investicione aktivnosti značajno su intenzivirane i u tom periodu u mrežu i usluge uloženo je oko 260 miliona eura – istakli su iz Vlade.

Sektor telekomunikacija je, kako je istaknuto, u Bijeloj knjizi Savjeta stranih investitora Crne Gore već dvije godine prepoznat kao najpovoljniji u pogledu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u zemlji.

– U prethodne dvije i po godine penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53 na 83 odsto, što Crnu Goru, po ovom parametru, pozicionira u vrhu regiona Zapadnog Balkana i čak iznad evropskog prosjeka – precizirano je u saopštenju.

Više od polovine domaćinstava, odnosno 56 odsto, kako je navedeno, aktivno koristi mreže nove generacije, što je skoro identično situaciji u Evropskoj uniji sa kraja prošle godine, dok je 2016. godine u Crnoj Gori taj procenat iznosio samo 3,6 osto.

– Veliki napredak, sa 26 odsto na 76 odsto, ostvaren je i u dijelu dostupnosti mreža nove generacije. I pokrivenost mobilnim 4G mrežama je veća od one koja je zahtijevana prilikom aukcije spektra u 2016. godini i premašuje 97 odsto kompozitne pokrivenosti naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu regiona i na nivou Evropske unije – istaknuto je u saopštenju.

Jedini indikator u kojem je primjetno zaostajanje za evropskim prosjekom je “ržišni udio koji zauzimaju priključci sa brzinama većim od 100 megabajta po sekundi”.

Check Also

WPD i Golub Senić dobijaju vjetroelektranu na Brajićima

Vlada je usvojila informaciju kojoj je konzorcijum WPD Brajići, koji je i jedini podnio ponudu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *