“Continental” ukida 5.000 radnih mjesta

Dodajte komentar

Njemački dobavljač auto-delova “Continental” smanjiće aktivnosti u nekim proizvodnim sektorima. Stroža pravila o emisiji štetnih gasova ugrožavaju tražnju za komponentama motora s unutrašnjim sagorijevanjem, što će rezultirati gubitkom oko 5.040 radnih mjesta do 2028. godine.

Globalni dobavljač auto-dijelova, koji zapošljava više od 240.000 radnika, pogođen je padom globalne tražnje za putničkim automobilima i prelaskom sa dizelaša i benzinaca na električne automobile.

Iz “Continental”-a navode da će oko 520 radnih mjesta biti izgubljeno pošto 2024. godine bude zatvoren pogon kompanije u Rodingu, u Njemačkoj, koji proizvodi hidraulične komponente za benzinske i dizel motore.

Još 850 radnih mjesta je ugroženo u pogonu kompanije u Limbah-Oberfronu, pošto će 2028. godine tamo biti okončana proizvodnja komponenti za ubrizgavanje dizel-goriva, dok je u njemačkom gradu Babenhausenu u opasnosti još 2.200 radnih mjesta, prenosi Tanjug.

U američkom gradu Njuport Njuzu biće izgubljeno još 720 radnih mjesta, jer će 2024. godine tamo biti obustavljena proizvodnja hidrauličnih komponenti za benzinske motore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *