Basel 3 traži od banaka 400 milijardi eura kapitala

Evropskim bankama moglo bi trebati čak 400 milijardi eura kapitala da bi se uskladile s novim pravilima koja imaju za cilj da globalni finansijski sistem lakše podnese potencijalne gubitke, pokazala je studija koju je naručio bankarski lobi Evropske unije.

Prema novim pravilima, poznatim kao Basel III, “izlazno dno” ograničilo bi stepen u kojem se kapitalni slojevi banke, izračunati prema zajmodavčevim modelima rizika, mogu razlikovati od nivoa na kojima bi stajali pod konzervativnijim standardnim modelima.

Cilj pravila Basel III, koja je EU uskladila sa Sjedinjenim Državama, je povećati sposobnost banaka da izdrže finansijske šokove.

Studiju Copenhagen Economics, koja je objavljenau četvrtak, naručila je Evropska bankarska federacija i grupa nacionalnih bankarskih lobija kako bi analizirali utjecaj Basel III bankarskih pravila prije nego što oni postanu zakon u Evropi.

Italijanski bankarski lobi novinarima je dostavio primjerak studije.

Studija je upozorila i na uticaj na realnu ekonomiju, navodeći da će se nova pravila pretvoriti u veće troškove zaduživanja domaćinstava i preduzeća.

Čak i nakon obračuna marginalne koristi od rasta proizvodnje iz sigurnijeg finansijskog ssitema, studija je ukazala na neto trošak u smislu izgubljenog rasta, ekvivalentnog 0,4% bruto domaćeg proizvoda, uslijed pada investicija.

Komesar EU za finansije Valdis Dombrovskis, koji je nedavno izrazio zabrinutost zbog rizika značajnog povećanja kapitalnih zahtjeva banaka prema novim pravilima, rekao je prošle sedmice da je Evropska komisija namjeravala u drugom tromjesečju 2020. da da predlog o izmjeni tih novih pravila u pravo EU, prenosi Indikator.ba.

Evropska agencija za bankarstvo saopštila je u julu da bi se vodeći zajmodavci u Evropi kolektivno mogli suočiti s nedostatkom od 135 milijardi eura – ili 24,4% povećanja potrebnog temeljnog kapitala – kako bi ispunili nova pravila o globalnom kapitalu do 2027. godine.

Check Also

Francuska ekonomija na putu snažnog oporavka

Francuska ekonomina snažno će se oporaviti u drugoj polovini godine, nakon pada bez presedana u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *