Banca Intesa Beograd planira da digitalizuje 95% svojih plaćanja

Dodajte komentar

Banca Intesa Beograd, srpska jedinica italijanskog zajmodavca Intesa Sanpaolo, planira da do 2021. godine digitalizuje 95% svojih plaćanja i 40% sve prodaje, izjavila je visoka zvaničnica banke za portal SeeNews.

“Planiramo da uvedemo novu platformu za internet i mobilno bankarstvo za pojedince tokom sljedeće godine koja će klijentima ponuditi potpuno novo iskustvo bankarstva”, rekla je Zorana Branković, šefica višekanalnog sistema u Banca Intesa Beograd, za SeeNews na marginama nedavnog tehnološkog foruma , IBM Think Summit, u organizaciji globalne tehnološke kompanije IBM u Beogradu.

Banca Intesa odabrala je platformu IBM API Connect kako bi otključala potencijal unutrašnjih aplikacija i podataka. Platforma pomaže banci da ispuni svoje ciljeve da proširi poslovne mogućnosti na nova tržišta i iskoristi nove tokove prihoda izvan svog tradicionalnog poslovanja.

“Mnogo operacija će sami klijenti obavljati digitalno, a to će u potpunosti promijeniti način na koji servisiramo klijente”, dodala je Brankovićeva.

Pogon ka digitalizaciji oslobodiće resurse u fizičkim filijalama banke za konsultacije i veću prodaju, objasnila je ona.

Trenutno Banca Intesa Beograd ima 300.000 klijenata u mobilnom bankarstvu i oko 160.000-170.000 u internet bankarstvu. Više od milion uplata se vrši svakog meseca putem digitalnih kanala.

“Brojevi govore sami za sebe. Koristili smo silu naše mreže filijala da pojačamo digitalizaciju, jer organski rast možete imati samo do određenog trenutka, a onda on prestane. Postoje klijenti koji ga ne koriste, jer smatraju da je to komplikovano. Zato imamo kolege iz filijala koje su svakodnevno na raspolaganju da im pomognu “, prokomentarisala je Brankovićeva.

Prošle godine Banca Intesa Beograd beležila je rast od 20 do 30% prodaje putem digitalnih kanala.

Prema privremenom nerevidiranom finansijskom izvještaju banke objavljenom na njenoj korporativnoj veb stranici, u prvoj polovini 2019. godine profit posle poreza nakon porasta poreza povećan je za 19% u odnosu na godinu prije, na 6,6 milijardi dinara (61,5 miliona dolara / 56 miliona eura).

U 2018. godini dobit nakon oporezivanja Banca Intesa Beograd porasla je 6,4% na 12,6 milijardi dinara (121 milion USD / 107 miliona eura).

Banca Intesa bila je pionir digitalnog kreditiranja u Srbiji, podsjetila je Branković.

“Nema dokumentacije, nema dodatnih zahtjeva. Jednostavno se prijavite, podnesete zahtjev i dobijete novac za 15 minuta. Bila smo prva banka koja je to uradila u Srbiji u 2016. godini, a još dvije banke su to uradile ove godine.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *