100 miliona eura kazne za BMW, Volkswagen i Daimler zbog kartelskog udruživanja

Njemački regulator u četvrtak je odredio kaznu od ukupno 100 miliona eura vodećim proizvođačima automobila BMW-u, Daimleru i Volkswagenu zbog udruživanja u kartel za potrebe nabavke proizvoda od čelika.

U razdoblju od 2004. do 2013. ti su se proizvođači automobila redovno sastajali s proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu nabavke kako bi dogovorili jedinstveni iznos nadoplate na nabavnu cijenu čelika, objavila je kancelarija za suzbijanje kartelskih aktivnosti.

Dodaju i da su kompanije plaćale nezakonite cijene, proizišle iz kartelskih aktivnosti, barem do 2016. godine.

Kompanije su prihvatile kazne.

Iz BMW-a su saopštili da će platiti kaznu u iznosu 28 miliona eura. Daimler će prema riječima portparolke morati da plati 23,5 miliona eura.

Preostalih gotovo 49 miliona eura otpada na Volkswagen, najvećeg njemačkog proizvođača, iz kojeg nisu željeli da komenarišu visinu kazne, ali su izrazili zadovoljstvo zbog završetke istrage i otklonjene pravne nesigurnosti.

Iz kancelarije za suzbijanje kartela napominju da nabavna cijena proizvoda od čelika na koje je kartel uticao a koriste se pri izradi radilica, zupčanika i šipki upravljačkog sistema, čine jedan posto konačne vrijednosti automobila.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *