Wall Street: Indeksi oslabili drugi dan zaredom

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjava novi rast napetosti između SAD-a i Kine, što znači da da trgovinski dogovor između dvije zemlje neće biti postignut tako skoro.

Dow Jones oslabio je 113 bodova ili 0,41 posto, na 27.820 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 3.108 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 8.526 bodova.

Pad cijena dionica drugi dan zaredom posljedica je zabrinutosti u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

Posljednjih su nedjelja indeksi dosezali istorijske rekorde zahvaljujući porukama iz Washingtona da je blizu dogovor s Pekingom u vezi prve faze trgovinskog sporazuma. No, posljednjih dana mediji izvještavaju da je raspoloženje u Pekingu u vezi sporazuma pesimistično jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, a Trump je čak najavio i novo povećanje carina, ako Kina ne pristane na dogovor.

Ulagače nije ohrabrila ni objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke centralne banke, na kojoj su ključne kamate smanjene već treći put ove godine.

Neki su se nadali naznakama da bi Fed mogao nastaviti sa smanjenjem kamata, no čini se da je popuštanje monetarne politike završeno za ovu godinu.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče pale, a porasle su samo u komunalnom, nekretninskom i energetskom sektoru.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,84 posto, na 7.262 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 13.158 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 5.894 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *