Referendum ne može spriječiti Vladin plan za aerodrome

Dodajte komentar

Više od tri četvrtine građana Tivta koji su u proteklih sedam dana učestvovali u onlajn anketi na sajtu lokalnog javnog servisa Radio Tivat, izjasnilo se da želi organizovanje lokalnog referenduma o namjeri Vlade da u tridesetogodišnju koncesiju izda aerodrom Tivat.

Na pitanje “Da li treba organizovati opstinski referendum o zakupu aerodroma Tivat”, pozitivno je odgovorilo 535 građana ili 75,99 odsto, a negativno 169 ili 24,01 odsto.

Organizovanje lokalnog referenduma o sudbini aerodrome najavili su opozicioni SDP i član vladajuće koalicije SD čiji kadrovi upravljaju državnim preduzećem Aerodromi Crne Gore. Odbornici SDP u SO Tivat Bernarda Moškov i Ivo Marić su prošle nedjelje skupštinskoj službi u skladu sa statutarnim odredbama, u ime pet odsto građana Tivta, podnijeli zvaničan Predlog za raspisivanje opštinskog referenduma o budućnosti tivatskog aerodroma. Uz to su oni priložili više od 1.000 potpisa građana Tivta koje je SDP lani i ove godine prikupio u kampanji nazvanoj “Odbranimo Aerodrom Tivat” sa ciljem da o najvažnijem privrednom resursu grada odlučuju njegovi građani.

SD koja je u sakupljanje potpisa za organizaciju referenduma krenula tek nedavno, istakla je ranije da je koncesioni aranžman koji je za davanje aerodrome u Tivtu i Podgorici u zakup pripremilo Ministarsvo saobraćaja i pomorstva, na čijem je čelu Osman Nurković (BS), nezakonit sa više aspekata, kao i da će grad Tivat, ukoliko Vlada nastavi da insistira na ovom aranžmanu, pretrpjeti direktnu finansijsku štetu od najmanje 30 miliona eura.

Tivatska opozicija, osim SDP-a, smatra da je priča o lokalnom referendumu za aerodrom besmislena jer njegov ishod uopšte ne obavezuje Vladu da postupi u skladu sa većinski izraženom voljom Tivćana. Zbog toga oni, kako je to javno poručio odbornik Tivatske Akcije Miomir Abović, pozivaju SD da iskoristi političku moć koju ima u obliku dva svoja poslanika u Skupštini Crne Gore, a bez kojih vlast predvođena DPS-om, nema većinu.

“Najkolegijalnije bih zamolio i SDP i SD da se ne ponašaju kao djeca, i da se ne glupiraju na ovaj način, pokušavajući da na pitanju Aerodroma Tivat jeftino politički profitiraju. Od lokalnog referenduma o Aerodromu – kakvi god bili njegovi eventualni rezultati, nema ništa jer taj referendum ne obavezuje Vladu ni na što. Jedini način da Aerodrom Tivat ostane u državnom vlasništvu je da SD u Skupštini uskrati podršku Vladi Duška Markovića. Sve ostalo su manipulacije ljudima, a Aerodrom Tivat je prekrupno pitanje da bi lokalni SDP i SD na njemu sticali jeftine političke poene za predstojeće lokalne izbore u Tivtu”, kazao je Abović.

“Vladi trebaju brze pare i zato aerodromi brže bolje idu u koncesiju. Nema tu nikakvih ozbiljnih procjena i kalkulacija, kao što nijedna ekonomska odluka u Crnoj Gori u zadnjih trideset godina nije donesena sa vođenjem računa o opštim i dugoročnim ciljevima. Jednostavno, naš opšti nivo je jako nizak i to demonstriramo gotovo u svim sferama”, smatra član rukovodstva TA Miomir Abović.

Iz SD i sami priznaju da lokalni referendum nema direktno uticaj na odluke Vlade, ali se nadaju da će ta vrsta javnog pritiska dovesti do odustajanja od koncesije za koju je u toku pretkvalifikacioni postupak zainteresovanih ponuđača.

“Kakav god da bude ishod referenduma, on nije obavezujući za Vladu, koja ima legitimno pravo da potpiše koncesioni ugovor. Međutim, vidjeli smo ovih dana da je Vlada, pod pritiskom građana, odustala od izgradnje pojedinih malih hidrocentrala, pa ne vidimo razlog zbog čega ne bi odustala i od ovoga, kada znamo da je najbolje da aerodrom kao strateški važan ostane u vlasništvu države”, izjavio je za Radio slobodna Evropa predsjednik OO Socijaldemokrata Tivta i član Borda direktora ACG Zdravko Mitrović.

DPS podržava, SD kalkuliše

I SDP i SD se slažu u ocjenama da je Vlada već pod sumnjivim okolnostima opštinu Tivat lišila njene velike i izuzetno vrijedne imovine u kompleksu vazdušne luke i oko nje, te da Tivćani od kojih su mnogi prije skoro 70 godina jeftino Opštini prodali ili poklonili svoja imanja, ili im ih je lokalna uprava tada ekspropisala radi gradnje aerodroma, sada moraju da budu pitani oko sudbine tako vrijednog resursa.

Iz SD kojeg vodi Ivan Brajović prije godinu kada je kabinet premijera Duška Markovića (DPS) krenuo u priču oko koncesije za ACG, najavljivali su da će ta partija napustiti vladajuću koaliciju na državnom i lokalnom nivou u Tivtu “ukoliko odluka o privatizaciji ili davanju aerodoma Tivat u dugoročni zakup dođe na dnevni red Vlade”, ali se to do danas nije desilo. Iz DPS Tivta sa druge strane, podržavaju strategiju Vlade ni ne postavljajući pitanje o imovini opštine na aerodromu, vrijednoj na desetine miliona eura, a koje je Vlada bukvalno oduzela gradu Tivtu i prepisala na sebe, kako bi mogla ući u proces izbora koncesionara.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *