“Bankarstvo u sjenci” najveći rizik eurozone

Dodajte komentar

Uglavnom neregulisano “bankarstvo u sjenci” i anemična profitabilnost tradicionalnih zajmodavaca spadaju u najveće rizike za finansijski sistem eurozone.

To je saopštila Evropska centralna banka u najnovijoj procjeni stabilnosti bankarskog sektora.

Precijenjena vrijednost stambenih nekretnina takođe zahtijeva mjere intervencije, dok “hlađenje” na prethodno “pregrijanom” tržištu komercijalnih nekretnina povećava izglede za povlačenje investitora a time i rizik od kraha, dodaje ECB.

Prijetnje po finansijski sistem eurozone se već godinama nagomilavaju, pošto ultraniske kamatne stope ECB-a umanjuju zaradu banaka, podižu zaduživanje i podstiču prekomerno preuzimanje rizika, navodi agencija Rojters.

Ubrzani uspon “bankarstva u sjenci” posebno je zabrinjavajući za regulatore, jer su ovi entiteti izloženi labavijim propisima, a vlastima manjkaju ovlašćenja da ograniče neke od njihovih brojnih aktivnosti.

Iz ECB-a poručuju da “bankarstvo u sjenci” raste na uštrb tradicionalnih kreditora, koji su pritisnuti velikim regulatornim opterećenjima, odnosno “nasljeđem” globalne finansijske krize koje i dalje prisiljava mnoge da akumuliraju kapital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *