Uspješna emisija obveznica NLB-a

Nova ljubljanska banka (NLB) je uspješno dovršila emisiju podređenih obveznica na međunarodnim tržištima kapitala u iznosu od 120 miliona eura.

Riječ je o obveznicama s rokom dospijeća preko 10 godina i mogućnošću prijevremene otplate nakon pet godina. Potražnja dobro informisanih ulagača bila je znatno veća od ponude – knjiga naloga prešla je 290 miliona eura.

Izdavanje podređenih obveznica za uvrštenje u dodatni kapital kojim upravljaju UBS Europe i NLB, prva je međunarodna kapitalna transakcija nakon uspješne privatizacije banke. Istovremeno, NLB je u saopštenju za javnost rekla da je to jedna od rijetkih transakcija na tržištima kapitala koju su izdali bankarski izdavači iz regije.

“Uspjeh transakcije potvrđuje snažno povjerenje ulagača u čvrstinu poslovnog modela NLB-a i našu zacrtanu strategiju”, rekao je Archibald Kremser, izvršni direktor NLB-a. Izdavanje obveznica omogućiće NLB-u da ojača i optimizira svoju kapitalnu strukturu, kako je predviđeno nakon dovršetka javne ponude dionica, dodao je.

Baza investitora je raznolika i uključuje međunarodne i regionalne investitore, uglavnom iz Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Međunarodne financijske institucije, penzioni fondovi i rukovodioci međunarodnih fondova takođe su bili zainteresovani, dodala je banka, prenosi SEEbiz.

Obveznice s prinosom od 3,65 posto godišnje i bonitetnom ocjenom BB (S&P) ocjenom danom izdavanja uvrštene su u trgovanje na Luksemburškoj berzi.

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *