Ništa od rasta plata u naredne tri godine, realne zarade padaju za 0,5 odsto

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija iznijelo je obeshrabrujuće podatke da se u Crnoj Gori u naredne tri godine ne očekuje rast zarada, naprotiv, realne zarade će pasti 0,5 odsto.

“Zarade će nakon nešto većeg rasta od 1,6% u 2020. usljed najavljenog povećanja zarada zaposlenima u sektorima zdravstva i prosvjete, u posljednje dvije godine srednjeg roka rasti po prosječnoj nominalnoj stopi od 0,5%. realne zarade će, shodno projektovanoj dinamici kretanja inflacije, u periodu 2020-2022 zabilježiti pad od 0,3%”, navodi se u Predlogu projekcija makroekenomskih kretanja za period 2019-2022. godine.

Prema istim projekcijama, tokom 2019. godine plate će zabilježiti rast od 0,5% odsto.

Trenutno, prosječna septembarska plata iznosila je 516 eura, a realne zarade (kada se uračuna godišnja inflacija), stagniraju još od 2009. godine.

Vlada je glatko odbila predlog da se stimuliše rast zarada uvođenjem neoporezivog dijela zarade, kako to rade zemlje okruženja dok se efekti od povećanja minimalne zarade nijesu ocjetili na rast plata.

Unija poslodavaca je još ljetos upozorila na dramatičan odliv radne snage, mahom stručne, i da će radnike tražiti na egzotičnim destinacijama poput Filipina, piše Portal Analitika.

Pad nezaposlenosti i rast cijena

U Projekcijama se navodi  da će uz planirane politike usmjerene na povećanje aktivnosti stanovništva na tržištu rada, stopa nezaposlenosti će se spustiti sa procijenjenih 14,6% iz 2019. na 13,7% u 2022. godine.

U ovom period, prema dokumentu, očekuje se stabilan rast potrošačkih cijena sa prosječnom stopom rasta od 1,3%.

Projekcija je zasnovana na projekcijama stabilnih cijena nafte i hrane na svjetskom tržištu, projekcijama Evropske centralne banke za inflaciju u Eurozoni za 2019. i 2020. kao i targete za period nakon toga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *