Kvadrat novogradnje u Podgorici do 1.365 eura

Dodajte komentar
Ilustracija

Kvadratni metar novih izgrađenih stambenih jedinica u Crnoj Gori u periodu od početka jula do kraja septembra u prosjeku je koštao 1.122 eura, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku MONSTAT.

To je za 2,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i za sedam odsto manje od prosječne cijene tokom perioda od početka aprila do kraja juna ove godine.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u glavnom gradu iznosila je 1.082 eura, u primorskom regionu 1.365 eura, središnjem 660, dok je na sjeveru prosječna cijena bila 676 eura.

Konkretnije, prosječna tržišna cijena kvadrata novog stana u Crnoj Gori kod građevinskih preduzeća iznosila je 1.226 eura, dok je solidarna stambena izgradnja koštala 663 eura po kvadratu. Solidarna stambena izgradnja odnosi se na jedinice koje su građene za potrebe zaposlenih u državnim institucijama i preduzećima, koje su građene po povoljnijim uslovijma od tržišnih.

“Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnj i u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je ono veće, prosječna cijena će biti značajno niža, i obratno”, podsjećaju iz Monstata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *