Kompanije za rudarenje bitkoina prave najveću rudarsku farmu na svijetu

Njemačka kompanija za rudarenje bitkoin (BTC), Northern Bitcoin, je sklopila sporazum o spajanju sa američkim konkurentom Whinstone-om kako bi zajedno izgradili ono što će navodno biti najveća rudarska farma na svijetu.

Prema saopštenju za štampu o Northern Bitcoin-u objavljenom 18. novembra, Whinstone već gradi pomenuti objekat za koji se očekuje da će imati kapacitet od jednog gigavata na površini od preko 100 hektara u Teksasu. Predmetna rudarska farma navodno će biti najveći data centar u Sjevernoj Americi, piše Cointelegraph.

Prva faza izgradnje – koja bi trebalo da se završi u prvom tromjesečju 2020. – već će imati kapacitet od 300 megavata. Očekuje se da će izgradnja biti završena u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Prva dva klijenta koja će iskoristiti predstojeći pogon biće navodno dve korporacije kojima se trguje na javnom tržištu, a koji će koristiti značajan deo svog kapaciteta za rudarenje bitkoina. Ipak, nakon njegovog dovršetka, data centar će takođe omogućiti ubrzanje video prikazivanja i aplikacija za vještačku inteligenciju.

Northern Bitcoin je kompanija kojom se trguje na berzi i osnovana je prošle godine i specijalizovana za održivo rudarenje bitkoina. Firma upravlja farmom za rudarenje u Norveškoj koja koristi obnovljive izvore energije.

Ideja o postavljanju najvećeg svjetskog postrojenja za rudarenje u SAD je zanimljiva, imajući u vidu da je Kina do sada bila na čelu industrije za rudarenje kriptovaluta i ugostila mnoge vodeće kompanije u industriji, poput Bitmain-a.

Prema nedavnoj analizi, niski troškovi električne energije pored pristupa jeftinom hardveru čine Kinu konkurentnom destinacijom za operacije rudarenja kriptovaluta, uprkos zakonskom okruženju zemlje.

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *