Hrvatska počinje razgovore o dolasku Volkswagena

Dodajte komentar

Hrvatska Vlada danas otvara razgovore sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dolasku Volkswagen u Hrvatsku, objavio je juče ministar privrede Darko Horvat. Iako je prije tri nedelje šef proizvodnje VW-a Andreas Tostmann izjavio za Reuters da ne traže alternativnu lokaciju za svoju milijardu i po eura vrijednu novu fabriku, ministar Horvat tvrdi da je hrvatska Vlada pripremila ponudu njemačkom investitoru i da je odlučna u tome da se to ulaganje realizuje u Hrvatskoj.

Horvat navodi da je Vlada prethodno dobila i obradila sve zahtjeve menadžmenta Volkswagena, te pronašla i tri potencijalne lokacije za fabriku.

“Razgovoraćemo sa gospođom Merkel o tome da VW realizuje svoju investiciju u Hrvatskoj, a Vlada je sastavila ponudu za VW i pronašla tri lokacije na kojima postoji spremnih milion kvadrata zemljišta i svi drugi uslovi, a traženo je 40 parametara, da se ta investicija ostvari”, rekao je juče Horvat.

Dodao je da su tri lokacije za fabriku: Varaždin, Ivanić-Grad i Dugo Selo. Ni u jednom drugom dijelu Hrvatske nisu pronašli toliko slobodnog zemljišta spremnog za investiciju u kombinaciji sa drugim uslovima, poput ljudskih i obrazovnih kapaciteta i planova razvoja za narednih 20 godina.

“Želimo Hrvatsku da brendiramo kao destinaciju izvrsnosti – ili ćemo sami stvoriti takve prilike ili ćemo ostati na prodaji sunca i čistog mora, ili pak zdrave hrane, iako smo svjesni da dobar dio hrane zapravo uvozimo”, kaže Horvat, a prenosi Večernji list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *