Debi na Honkoškoj berzi donijeće “Alibabi” skoro 13 milijardi dolara

Dodajte komentar

Tražnja za akcijama kineske kompanije za onlajn trgovinu “Alibaba” dostigla je na inicijalnoj javnoj ponudi na Honkoškoj berzi oko 12,9 milijardi američkih dolara, javlja agencija Rojters. To je najvrjedniji listing u tom gradu u posljednjih devet godina i svetski rekord za jednu prekograničnu sekundarnu javnu ponudu, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju “Alibabe” se navodi da je kompanija utvrdila cijenu na 176 honkoških dolara (22,49 američkih dolara) po akciji, što je za 2,9 odsto niže u odnosu na cenu na zatvaranju Njujorške berze. To znači da će “Alibaba” sa planiranim obimom emisije prikupiti najmanje 88 milijardi honkoških dolara (11,3 milijarde američkih dolara), navodi britanska agencija.

Međutim, ukoliko kompanija primijeni takozvanu “greenshoe” opciju, odnosno odredbu iz ugovora o IPO-u koja emiteru dozvoljava da investitorima proda više akcija nego što je planirao ako interesovanje bude veće od očekivanog, debi “Alibabe” na Honkoškoj berzi bi mogao da dostigne ukupan iznos do 12,9 milijardi američkih dolara.

Kompanija “Alibaba” je, takodje, kao oznaku za svoje akcije odabrala berzanski kod “9988”, koji kombinuje dva najsrećnija broja u kineskoj kulturi i koja zajedno simbolišu dugotrajan prosperitet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *