Centralna banka traži najbolji model za uvođenje instant plaćanja: Broj telefona kao bankovni račun

Dodajte komentar

Centralna banka razmatrakojije najoptimalniji model za uvođenje instant plaćanja u Crnoj Gori, rečeno je Pobjedi iz ove institucije.

Instant plaćanja su raspoloživa 24 časa dnevno, 365 dana godišnje, pri čemu se transakcija izvršava za nekoliko sekundi, a omogućavaju klijentima da povežu broj svog mobilnog telefona sa tekućim računom, pa ko želi da im uplati novac ne treba da zna broj tekućeg računa, već da imabroj telefona memorisan u svom mobilnom uređaju.

Analiza

O uvođenju ove vrste plaćanja delegacija CBCG, koju je predvodio guverner dr Radoje Zugić, razgovaralaje nedavno na sastanku sa zvaničnicima Evropske centralne banke u Frankfurtu. Našoj redakciji iz CBCG su sada pojasnili da se analiziraju i potencijalni platni servisi beskontaktno plaćanje putem pametnog telefona, plaćanje kroz mobilnu aplikaciju i slanje zahtjeva za plaćanje.

-U domenu zaštite konkurencije šeme plaćanjabazirane na instant plaćanjima otvaraju tržišta plaćanja za nove učesnike i stimulišu konkurenciju kroz pokretanje novih i inovativnih proizvoda kroz usluge, kažu u CBCG i dodaju da sprovode potrebne aktivnosti za implementaciju Direktive EU 2015/2366 o platnim uslugama na unutrašnjem tržištu (PSD2).

Primjena ove direktive, navode, će doprinijeti razvoju digitalizacije u bankarstvu. Cilj je da se podstaknu inovacije, podrži pojačana transparentnost kao i da se tržište plaćanja otvori za nove pružaoce platnih usluga osiguravajući sigurnije okruženje za potrošače najavljuju iz ovog regulatora.

Keš

U narednom periodu se očekuje rast bezgotovinskih platnih transakcija, čemu će doprinijeti i uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori. Prošle godine privrednici su na jednom od sastanaka sa premijerom Duškom Markovićem pitali kada će Crna Gora uvesti instant plaćanja. Pobjeda je tada tragom te inicijative pitala Centralnu banku, iz koje su odgovorili daje to skup sistem i da još ne planiraju njegovo uvođenje. U međuvremenu su se stvari promijenile i uskoro bi i ti servisi mogli biti dostupni.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *