Bankrotirala Galenika Crna Gora

Dodajte komentar

Kako ni 60 dana nakon otvaranja stečaja u nekadašnjoj farmaceutskoj kompaniji Galenika Crna Gora nije podnijet plan reorganizacije, stekli su se uslovi da se sprovede postupak bankrotstva.

Ovu odluku donio je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić u čijem iješenju stoji da će imovina Galenike u stečaju biti prodata. Prema riječima stečajnog upravnika Veselina Perišića vrijednost imovine nije poznata, jer procjena još nije završena. U narednom periodu bi, u skladu sa Zakonom o stečaju, Perišić trebalo da odluči da li će imovina Galenika biti prodata javnim nadmetanjem, javnim prikupljanjem ponuda ili neposrednom pogodbom.

Stečaj u ovu kompaniju uveden je u julu ove godine, a iako nije saopšten precizan podatak o iznosu priznatih i osporenih potraživanja, Perišić je ranije kazao da Galenika duguje preko devet miliona eura. Skoro kompletna imovina, izuzev jedne apoteke, je pod hipotekom Heta asset resolution zbog duga za kredit i kao jedini razlučni povjerilac sa 1,8 miliona eura potraživanja, imaće prednost prilikom naplate nad radnicima i ostalim stečajnim povjeriocima. Najveća neobezbijeđena potraživanja imaju beogradska Galenika 3,7 miliona i Poreska uprava 2,6 miliona eura. Odbor povjerilaca nije formiran, jer su na sastanku povjerioci procijenili da za tim nema potrebe, prenosi Pobjeda.

Galenika je u blokadi duže od šest godina na iznos od 6,5 miliona eura. Jedino potraživanje koje ima uslovljeno je prethodnom isplatom zarada zaposlenima, a odnosi se na 186 hiljada eura naknade za bolovanje radnika koje bi država trebalo da im isplati. Proizvodnja u ovoj fabrici prekinuta je pet mjeseci prije nego je Poreska uprava ukinula rješenje o reprogramu poreskog duga i predložila uvođenje stečaja zbog duga od 2,5 miliona eura. U tom momentu u Galenici je ostalo 44 radnika.

Država je imala 25 odsto vlasništva u Galenici, a ostatak je u rukama Galenike a.d. iz Beograda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *