Za konsultantske usluge 51,8 miliona eura

Vlada će u narednoj godini konsultantima isplatiti 51,8 miliona eura, što je skoro sedam miliona više u odnosu na ovu godinu, pokazuju podaci iz Predloga zakona o budžetu koji je u petak Vlada dostavila Skupštini. Konsultantske us luge odnose se na plaćanja koja nastaju zaključenjem u govora za usluge, izradu projekata i studija koje pruža pravno ili fizičko lice, a koje su neposredno u funkciji obavljanja potrošačke jedinice.

Najveći dio ovih sredstava planiran je kod Ministarstva finansija 9,97 miliona. Od toga se 9,05 miliona odnosi na realizaciju projekata koji se finansiraju iz IPA fondova, a za koje su potpisani finansijski sporazumi, dok se 880 hiljada odnosi na troškove izbora pravnog savjetnika za emisiju i refinansiranje obveznica na međunarodnom tržištu, troškove pravnih savjetnika i druge troškove vezane za zaključenje kreditnih aranžmana, izdavanje obveznica i li zaključenje garancija, kao i eventualne troškove izdavanja garancija. Vlada će u 2020. godini izdati 49 miliona garancija, a predviđena je mogućnost zaduženja od 250 miliona uz ili garanciju Svjetske banke i li emisiju obveznica.

Konsultantima na autoputu biće plaćeno sedam miliona eura, piše u predlogu.

– Planiranih sedam miliona namijenjeno je za plaćanje faktura za obim stvarno izvršenih usluga nadzornom organu (francusko-italijanski konzorcijum INGEROP CONSEIL & INGENIERIE GEODATA Engineering), plaćanje naknada jedinici za implementaciju projekta autoputa Bar-Boljare, plaćanje naknada timu za definisanje tehničkog rješenja za privremeno i trajno napajanje autoputa, plaćanje naknada timu za sprovođenje budućih i dodatnih trajnih i privremenih eksproprijacija, plaćanja naknada Državnoj komisiji za reviziju tehničke dokumentacije za dionicu SmokovacMateševo i Državnoj komisiji za reviziju tehničke dokumentacije, piše u predlogu Vlade.

Kod Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) je za konsultante planirano dva miliona. U predlogu je pojašnjeno da se ta sredstva između ostalog odnose na izvještaj o poslovanju hotelijerstva, strategijom razvoja turizma do 2025. godine, izradu specifičnih implementacionih planova za Direktive iz oblasti zaštite prirode. Ministarstvo ekonomije je planirano 1,13 miliona za izradu programa geoloških istraživanja, akcionog plana Strategije razvoja energetike do 2030. godine, izradu propisa iz oblasti energetike… Vladin Savjet za privatizaciju je u okviru konsultantskih usluga planirao i milion eura.

– Planirana sredstva odnose se na naknade za angažovanje eksperata za ekonomske analize isplativosti projekata na osnovu planiranih aktivnosti tenderske komisije za privatizaciju, tenderske komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta i tenderske komisije za kapitalne projekte, piše u predlogu.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je planiralo 390 hiljada, od čega se 150 hiljada odnosi na pripremu nove strategije razvoja i održavanja državnih puteva.

Check Also

Maja Krstić – Glavni izvršni direktor Podgoričke banke

Maja Krstić imenovana je za glavnog izvršnog direktora Podgoričke banke, članice OTP grupe, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *