Wall Street u panici: “Ako Elizabet Voren pobijedi, u nevolji smo”

Finansijski eksperti s Wall Streeta ušli su u žestoku javnu polemiku sa senatorkom Elizabet Voren zbog poreza na imovinu vrlo bogatih Amerikanaca.

U javnost je posljednji u nizu izašao investitor i milijarder Leon Kopermen, koji je njenu ideju nazvao “planom za penaliziranje uspeha” dodavši kako predlog nema smisla.

“Ako ta dama pobijedi, u velikoj smo nevolji”, izjavio je Kopermen za CNBC.

Senatorka iz Masačusetsa svoju kampanju za ulazak u Bijelu kuću temelji na problemu nejednakosti prihoda među američkim građanima. Kako bi pronašla novac za proširenje zdravstvenog osiguranja Mediker, opraštanje dugova koje su Amerikanci uzeli da bi platili studije, te ulaganje u infrastrukturu, senatorka Voren je predložila da se svaki dolar imovine vrijednije od 50 miliona dolara oporezuje s dva odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

Predlog tog poreza jedan je od ključnih u njenoj kampanji za dobijanje demokratske nominacije, kako bi izašla “na megdan” Donaldu Trampu na predsedničkim izborima 2020. godine. Zbog toga na njenim skupovima simpatizeri već skandiraju “Dva centa”, a kako njena popularnost među demokratskim kandidatima raste, tako je reakcija finansijske industrije sve intenzivnija. Tako je Džejmi Dimon, izvršni direktor banke JP Morgan Čejs, prošle nedjelje izjavio kako se senatorka Voren “sveti uspješnim ljudima”. Na njegovom tragu razmišlja i Lojd Blenkfejn, nekadašnji prvi čovjek Goldman Saksa.

U objavi na Tviteru krajem prošle nedjelje taj bankar je kazao kako osveta određenoj grupi građana može biti dobra za njenu kampanju, ali ne i za celu zemlju. No, dodao je da senatorka Voren “nije moj kandidat, ali uskladićemo se u mnogim pitanjima”, ne navodeći koja su to pitanja.

Rukovodioci kampanje senatorke Voren ne sede skrštenih ruku na ove kritike. Objavili su video-snimak koji promoviše porez na imovinu, a sadrži i sliku Leona Kopermena uz napomenu da ga je regulator 2017. optužio za berzansko trgovanje na osnovu povlašćenih informacija.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *