Promet u drvopreradi dostići će 110 miliona do kraja godine

Dodajte komentar

Ostvareni promet u šumarstvu i drvopreradi 2016. godine je iznosio 82,7 miliona eura, dok su projekcije za ovu godinu 110 miliona, saopštio je državni sekretar za oblast šumarstva, lovstva i drvne industrije u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Milosav Anđelić.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje istakao da je uz 15 odsto manje sječe ostvareno 30 miliona eura prihoda više, te da ima još prostora.

“Otvoren je i niz pogona za proizvodnju peleta. U tom pravcu smo ostvarili rezultate koji su jako bitni. Ukupan izvoz peleta je 2016. godine iznosio 2,33 miliona eura, a ove godine se očekuje ukupan izvoz od 8,3 miliona eura”, naveo je Anđelić, demantujući informacije da se izvozi oblo i kvalitetno drvo, pišu Dnevne novine.

Anđelić je dodao da taj proces kontrolišu nadležni organi o čemu svjedoči podatak da j e izvoz oblog i kvalitetnog drveta prije tri godine iznosio 4,44 miliona, dok je u ovoj godini pao na 108.350 eura.

Predsjednik Odbora Petar Ivanović pitao je da li se adekvatno primjenjuje Zakon o šumama. Direktor Uprave za šume Nusret Kalač kazao je da se trude da poštuju zakon, te da trenutno nemaju ozbiljnih prepreka u primjeni. On je ukazao da u Upravi nijesu zadovoljni sa ljudskim resursima, što smatraju jednim od ograničavajućih faktora.

“Imamo neadekvatnu strukturu tehničkih lica koja rade ovu djelatnost. Sve ostalo može da se nadomjesti. Plašim se do sada nijesmo vodili adekvatnu politiku u toj oblasti. Kada se dese određeni propusti na terenu u primjeni zakona, onda je u pitanju stručnost”, ukazao je Kalač prilikom konsultativnog saslušanja na temu primjene Zakona o šumama.

Kalač je istakao da je Uprava za šume u posljednje tri godine isključivo radila po zakonu.

“Imamo nekoliko sporova koji su u toku. U cjelini smo donijeli sva adekvatna dokumenta koja je preporučila Državna revizorska institucija. Nemamo nijednu sugestiju da nijesmo postupili po njihovim preporukama”, kazao je Kalač.

On je istakao i da je Uprava za šume ušla u fazu raskida ugovora sa kompanijama Vektra Jakić i Bambus stolarija.

“Ušli smo u fazu raskidanja dva vrlo ozbiljna ugovora. Cijenimo da smo donijeli kvalitetne odluke. Vjerujemo da su sudski postupci u toku. Smatramo da ćemo u pravnoj proceduri kod nadležne sudske instance dokazati da smo donijeli odluke koje će biti održive”, zaključio je Kalač.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *