Budžet za zdravstvo 34 miliona veći nego u 2019.

Dodajte komentar

Budžet za zdravstveni sistem za sljedeću godinu iznosiće 281,5 miliona eura, što je skoro 14 odsto više u odnosu na tekući, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći da veća izdvajanja za zdravstvo znače dugoročno investiranje u zdravlje svih, prenosi portal Mojdoktor.me

Hrapović je, u izjavi za PR Centar, kazao da Budžet za zdravstveni sistem za 2020. godinu iznosi 281,5 miliona eura, što je u odnosu na tekući za 34 miliona eura više, odnosno 13,8 odsto.

“Vlada je, kao i prethodnih godina prepoznala značaj ulaganja u zdravstveni sistem i pokazala odgovoran odnos prema svim građanima, obezbjeđujući kontinuitet i kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, kroz ulaganja u lijekove, opremu, u rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora, kako bi građanima i zaposlenima bilo udobnije, komfornije“, rekao je Hrapović.

Na taj način nastaviće da jačaju kapacitete svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, a posebno u sjevernom regionu.

Prema njegovim riječima, predloženi Budžet za narednu godinu ima i razvojnu komponentu koja se, kako je naveo, ogleda kroz planiranje sredstava za kapitalne izdatke, kao i za sprovođenje Nacionalnih preventivnih programa za rano otkrivanje i liječenje raka.

“To ima poseban značaj u prevenciji obolijevanja i za unapređenje zdravlja stanovništva, za šta nam je država opredijelila dodatnih milion eura. Tu je i dalji razvoj i sprovođenje transplantacionog programa. Za nastavak kontinuirane medicinske edukacije država je izdvojila dodatnih milion eura”, rekao je Hrapović.

On je kazao da se razvojna komponenta Budžeta za sljedeću godinu ogleda i kroz poseban program za angažovanje medicinskih stručnjaka izvan Crne Gore, koji dolaze da pomažu crnogorskim ljekarima.

Hrapović je dodao da će novac biti opredijeljen i za nabavku savremene medicinske opreme.

“Novac je opredijeljen i za liječenje van sistema javnog zdravstva, kako bi mogli da šaljemo pacijente u inostanstvo kad god je to potrebno, a naravno i za dodatna sredstva za zdravstvene ustanove sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje u Crnoj Gori ima potpisan ugovor. Za to je izdvojeno dodatnih dva miliona eura”, rekao je Hrapović.

Za medicinsko tehnička pomagala, država je, kako je rekao, dodatno opredijelila 800.000 eura.

“Tu su ljekovi i medicinska sredstva. Našim građanima su mnogi ljekovi dostupni o trošku države, sa akcentom na savremenu terapiju za najteža oboljenja”, ukazao je Hrapović.

On je naglasio da se kroz pregovore sa reprezentativnim sindikatima i Ministarstvom finansija našla mogućnost za povećanje zarada u iznosu koji ne bi ugrozio stabilnost javnih finansija.

“Ono što je jako značajno, u Budžetu za narednu godinu je povećenje plata zdravstvenim radnicima, gdje je postignuta moguća mjera kompromisa između zahtjeva sindikata i realnih mogućnosti državne kase. Poseban odnos Vlada je iskazala kroz povećanje zarada zaposlenih u ovom sistemu od devet odsto za 2020. godinu i dodatnih tri procenta za 2021. godinu”, rekao je Hrapović.

Na taj način je, kako smatra, iskazana ozbiljna namjera da se i kroz povećanje zarada, zajedno sa drugim politikama, utiče na bolji standard svih zdravstvenih radnika.

“Ulažemo i značajna sredstva u usavršavanje i edukaciju ljekara, za šta će naredne godine biti izdvojeno milion eura. Kupovinom opreme i rekonstrukcijom objekata njihov radni prostor činimo kvalitetnijim, a sa dodatnih milion i po eura nastavljamo da kao država pomažemo rješavanje i stambenog pitanja za ljekare i zaposlene u zdravstvenom sistemu, kojima je potrebna pomoć kupovine stana po povoljnim uslovima”, objasnio je Hrapović.

On je istakao da je zadovoljan što Vlada iz godine u godinu izdavaja značajna sredstva i povećava zdravstveni Budžet.

“Na taj način pokazuje da je investiranje u zdravlje građana u vrhu njenih prioriteta i da veća izdvajanja za zdravstveni sistem ne znače samo trošak, već i dugoročno investiranje u zdravlje svih”, poručio je Hrapović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *