Budžet EU 169 milijardi eura

Dodajte komentar

Pregovarači tri glavne institucije EU postigli su u ponedjeljak nešto prije ponoći dogovor o budžetu EU za 2020. godinu, posljednju iz sadašnjeg Višegodišnjeg budžetskog okvira za period 2014-2020. Sporazum je postignut na pretpostavci da će Velika Britanija, koja bi trebalo da napusti EU 31. januara sljedeće godine, nastaviti da plaća svoj doprinos i učestvuje u sprovođenju budžeta do kraja 2020. godine kao da je punopravna članica.

Budžet za sljedeću godinu fiksiran je na iznos od 168,69 milijardi eura u obavezama, što je novac koji može biti odobren u ugovorima za projekte u toj godini, te na 153,57 milijardi eura u plaćanjima, a to je novac koji će stvarno biti isplaćen u toj godini.

Pregovarači Evropskog parlamenta uspjeli su da se izbore za povećanje od 850 miliona u odnosu na početni predlog Komisije za finansiranje klimatskih ciljeva, digitalizaciju i program studentske razmjene Erasmus2B.

Dogovor je postignut nakon tri nedjelje intenzivnih pregovora i to posljednjeg dana roka za usklađivanje stavova između dve zakonodavne institucije. Da nije postignut dogovor, Komisija bi morala da izađe sa novim predlogom budžeta, a nakon toga bi usledili novi pregovori za usklađivanje stavova.

“Riječ je o budžetu kontinuiteta – to je taj posljednji budžet unutar trenutnog dugoročnog budžeta i posljednji koji predlaže Junkerova Komisija. Proračun usmerava sredstva tamo gdje su potrebna i pomoći će u stvaranju radnih mjesta, u borbi protiv klimatskih promjena i podsticati investicije širom Evrope. Investiraće se u mlade ljude, te u sigurnost Evrope”, izjavio je komesar za budžet Gunther Oettinger.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *