Saudi Aramco procijenjen na 1,7 biliona dolara

Saudijska Arabija je državnu naftnu kompaniju Aramco preliminarno procijenila na 1,7 biliona dolara, javlja Reuters.
Naftni gigant objavio je novi izvještaj uoči javne ponude dionica (IPO) kojom za 1,5 posto udjela želi da prikupi 25 milijardi dolara.
IPO najprofitabilnije kompanije na svijetu mogao bi biti najveći u istoriji.

No, vrijednost kompanije je ipak nešto manja od dva biliona dolara kojima se nadao saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

“U prvoj ponudi naći će se 1,5 posto dionica”, saopštio je državni energetski div koji je cijenu dionica odredio na 8 do 8,5 dolara.

Prodaju li se sve dionice i po najvećoj cijeni, trebalo bi da IPO državi donese 25,6 milijardi dolara i preteći rekordnih 25 milijardi dolara koje je 2014. postigao gigant internet trgovine Alibaba.

Dionice će moći da kupe individualni ulagači i velike institucije.

Aramco je isprva planirao u dva navrata da proda oko pet posto dionica, dva posto na domaćoj berzi Tadawul, a potom tri posto na međunarodnim tržištima, prenosi Klix.

U kompaniji kažu da zasad nemaju planova za međunarodnu prodaju i da je taj cilj o kojem se dugo raspravlja zasad “na ledu”.

Princ Mohamed želi prodajom udjela u Aramcou da prikupi milijarde dolara za diverzifikaciju saudijske privrede s nafte na ne-energetske industrije.

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *