Postavljeni prvi elementi žičare prema Đalovića pećini

Montažom prvih elemenata žičare u Đalovića klisuri nedavno je označen početak jednog od kompleksnijih poduhvata tog strateški važnog projekta, čija će realizacija omogućiti punu turističku valorizaciju Đalovića pećine i njene okoline, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Oni su naveli da su radnici podgoričkog preduzeća Novi Volvoks, sa kojim je Uprava javnih radova potpisala ugovor o izgradnji žičare u vrijednosti od 3,9 miliona eura, postavili prvi noseći stub na početnoj stanici u blizini manastira Podvrh.

Dužina žičare je 1,7 kilometara, imaće dvije gondole sa po osam mjesta, a vožnja preko klisure trajaće skoro šest minuta. Dinamika radova zavisiće, kako je objašnjeno, od vremenskih prilika, ali i od savladavanja građevinskih izazova, s obzirom na činjenicu da se dio stubova nalazi na prilično nepristupačnim planinskim lokacijama.

„Ukoliko ti faktori budu na našoj strani, očekujemo da će najveći dio posla biti završen u drugoj polovini naredne godine“, rekli su iz Uprave javnih radova.

Oni su podsjetili da je u toku gradnja objekta za potrebe trafostanice 35/10 kV Bistrica, koja će napajati kompleks električnom energijom, u vrijednosti od 1,2 miliona eura. U toku je i gradnja 5,7 kilometara pristupne saobraćajnice Bistarica – manastir Podvrh, za koju će biti izdvojeno oko 4,5 miliona eura.

Procijenjena vrijednost kompletnog projekta je oko 18 miliona eura.

„Realizacija ove, kao i drugih strateških investicija, svrstana je među prioritete Vlade u narednoj godini. To najbolje pokazuje iznos raspoloživih sredstava za kapitalne projekte Uprave javnih radova u narednoj godini od 87 miliona eura, što je 37,5 odsto više u odnosu na ovogodišnji budžet“, navodi se u saopštenju Uprave javnih radova.

Check Also

Turska lira u slobodnom padu

Turska se suočava sa novm valutnom krizom, pogoršavajući probleme zemlje na Bosforu koja se već …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *