Petrol: Neto dobit za devet mjeseci porasla 16%

U prvih devet mjeseci, grupa Petrol povećala je neto dobit za 16 posto, na 80,1 milion eura.
“Grupa uspješno slijedi svoje ciljeve”, napisao je Petrol, osiguravajući da posao ide nesmetano uprkos ranom odlasku iz uprave.

Prihodi od prodaje Grupe u komparativnom su razdoblju porasli deset posto, na 4,19 milijardi eura, uglavnom zbog veće prodaje. Grupa je ostvarila 362,6 miliona eura prilagođene bruto dobiti, odnosno 14 posto više.

Bruto operativna dobit (EBITDA) porasla je za 38 posto, na 170,9 miliona eura. Ako bi neto učinak finansijskih transakcija na trgovanje električnom energijom bio zabilježen u bruto operativnoj dobiti, iznosio bi 152,9 miliona eura.

Grupa je ostvarila nešto više od polovine EBITDA prodajom naftnih derivata, 19 posto prodajom robe i srodnih usluga, 10 posto prodajom ostalih energenata poput prirodnog gasa i električne energije, devet posto prodajom energetskih i ekoloških rješenja, sedam posto prodajom. ukapljenog naftnog gasa, a dva posto s proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Grupa je tokom tog razdoblja prodala 2,9 miliona tona naftnih derivata, što je 15 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *