Ministarstvo predlaže Mugošu za novi mandat na čelu Poreske

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija danas će dostaviti Vladi priedlog da se za direktora Poreske uprave imenuje Miomir M. Mugoša dosadašnji vršilac dužnosti direktora te državne institucije, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Vlada će, kako se očekuje, Mugošu opet formalno imenovati za šefa PU najvjerovatnije na narednoj sjednici koja će biti održana u četvrtak.

Ministar finansija Darko Radunović, nakon sprovedenog konkursa kod Uprave za kadrove, dao je prednost Mugoši u odnosu na bivšeg glavnog poreskog inspektora Sinišu Kovačevića, sada zaposlenog u Upravi carina, koji se, takođe, bio javio na konkurs.

Mugoša funkciju direktora Poreske uprave obavlja od decembra 2015. godine.

Kovačevića, koji posljednje dvije godine radi u Upravi carina, na funkciji glavnog poreskog inspektora u drugoj polovini 2017. godine zamijenila je Nataša Damjanović. “Vijesti” su tada objavile da je do promjene došlo zbog toga što Kovačević navodno nije u dobrim odnosima sa Mugošom.

Mugošu su za novi mandat od Ministarstva finansija preporučili rezultati u prethodnom mandatu. Naplata poreza u periodu od 2016. do 2019. godine premašila je plan za preko 180 miliona eura, a dospjeli poreski dug u periodu 31. 12. 2015. do 1. 12. 2018. godine smanjen je za 190 miliona eura. U Poreskoj upravi očekuju dodatno smanjenje poreskog duga od 20 miliona eura na kraju ove kalendarske godine.

Kroz reprogram obaveza, od poreskih dužnika naplaćeno je 60 miliona eura duga. Dug državnih organa, u prethodne četiri godine, smanjen je za 17 miliona eura.

U skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, Poreska uprava je, uz niz drugih uprava koje su bile u sastavu Ministarstva finansija, ove godine postala samostalan organ, pa se ponovo moralo birati njihovo rukovodstvo na javnom konkursu. Zbog toga je Mugoša do zaključenja novog konkursa za izbor direktora PU tu funkciju obavljao kao vršilac dužnosti direktora.

Poreska uprava i direktor Miomir M. Mugoša u julu su dobili priznanja za rezultate postignute u prošloj godini u kategoriji javnih finansija i državne uprave. Priznanje je PU i Mugoši dodijelilo je Evropsko udruženje menadžera – Direkcija za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *