Inflacija u Eurozoni usporila, trgovinski suficit porastao

Dodajte komentar

Stopa inflacije u Eurozoni usporila je u oktobru zbog značajnog pada cijena energije, objavio je Eurostat, potvrdivši tako svoju raniju procjenu.

Takođe je saopšteno da je 19-člani blok u septembru uknjižio veći suficit u trgovini sa ostatkom svijeta, jer je izvoz porastao više od uvoza, prenosi agencija Rojters.

Inflacija je u oktobru, kako je potvrđeno, porasla za 0,7 odsto na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na rast od 0,8 posto u septembru.

Kao uzrok usporavanja inflacije naveden je pad cijena energije od 3,1 odsto. Bazna inflacija, iz koje su izuzete nestabilne cijene energije i hrane, potvrđena je na 1,2 odsto u oktobru, što je nepromijenjeno u odnosu na septembar.

Kada se izuzmu cijene energije, hrane, alkohola i cigareta, inflacija je porasla za 1,1 odsto u oktobru, što je ubrzanje u odnosu na 1,0 odsto iz septembra.

U odvojenom saopštenju, Eurostat je objavio da se trgovinski suficit bloka povećao na 18,7 milijardi eura u septembru, u odnosu na 12,6 milijardi eura zabilježenih u septembru 2018. godine. To je, takođe, veći suficit u odnosu na višak od 14,7 milijardi eura iz avgusta ove godine.

Uprkos trgovinskim tenzijama, Eurozona je u septembru povećala izvoz robe u ostatak svijeta za 5,2 odsto u poređenju sa isti periodom prošle godine, što je više nego neutralisalo rast uvoza od 2,1 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *