Globalni dug premašio 250 hiljada milijardi dolara

Kombinovana dugovanja nacionalnih vlada, preduzeća i domaćinstava na globalnom nivou porasla su za 7,5 hiljada milijardi dolara tokom prve polovine 2019. godine, po prvi put u istoriji premašivši iznos od 250 hiljada milijardi, saopštio je Međunarodni institut za finansije (IIF).

Kako prenosi CNBC, na uvećanje globalnog duga najviše su uticali dužnici u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, čije vlasti, preduzeća i pojedinci čine 60 posto ovogodišnjeg uvećanja. IIF navodi i da će ukupan dug na svjetskom nivou do kraja godine dostići 255 hiljada milijardi dolara.

Ekonomije u razvoju postigle su rekordnu zaduženost od 71,4 hiljada milijardi, odnosno 220 procenata bruto domaćeg proizvoda.

Rast zaduživanja prvenstveno je izazvan niskim kamatnim stopama koje propisuju nacionalne centralne banke i sve većeg tržišta državnih obveznica.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da je 40 posto kredita koje su uzele korporacije u razvijenim ekonomijama potencijalno nenaplativo u slučaju da dođe do recesije na svetskom nivou,

(Blic, NovaEkonomija)

Check Also

Singapur postaje meka za kriptovalute

Singapur bi mogao postati meka za kriptovalute nakon što je ovih dana upalio zeleno svjetlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *