Dječji escape room podstiče druženje i kreativno razmišljanje

Dodajte komentar

Prvi dječji escape room otvoren je u Podgorici, a riječ je o edukativnom, kreativnom i zabavnom konceptu namijenjenom djeci od šest do 14 godina, koji im omogućava da se druže i da kroz igru rješavaju zagonetke i nešto novo nauče.

Vlasnica Cluville kids escape room-a Jasmina Redžepagić, kazala je da do sada ništa slično nije bilo u Crnoj Gori i da je u pitanju interaktivna zabavna igra, koja podstiče kreativno razmišljanje.

„Namijenjena je za djecu od šest do 14 godina. Mogu naravno da se oprobaju i roditelji. Danas imamo dvije igre. To su čarobni napitak i svemirci. Treća, detektivska agencija, nam stiže za 10-ak dana. Igra je smještena u bajkovit prostor. Razni su zadaci, koje djeca treba da riješe. Nema veze sa školskim gradivom“, pojasnila je Redžepagić.

Suština igre je da se, kako je kazala, djeca zabave bez mobilnih telefona, bez interneta i da se igraju.

„Djeci danas nedostaje igra uživo, jer mnogo vremena provode pred ekranima, na društvenim mrežama. Ovo mjesto će ih uvući u novu priču, novi svijet, gdje moraju prvo da budu dobri drugari, da komuniciraju, da se dobro zabave. Mislim da će ovo mjesto djeci pružiti mnogo toga i da će im izmamiti osmjehe“, rekla je Redžepagić, prenosi Fos Media.

Jedna igra, kako je navela, traje sat.

„Naravno, oni to mogu da riješe i ranije. Sve zavisi koliko su motivisani. Sada smo, za početak imali, dvije grupice djece iz Osnovne škole „21.maj“. Reakcije su sjajne. Tako da očekujemo da će biti mnogo zabave“, kazala je Redžepagić.

Escape room će, kako je dodala, raditi svakoga dana, a radno vrijeme će zavisiti od zakazanih termina.

„Pored rođendanskog paketa, biće i paket za porodice, paket koji podrazumijeva grupu od dvoje do devetoro djece. U pitanju je franšiza iza koje stoje partneri koji su napravili franšizu za Muzej iluzija. Svašta spremamo“, najavila je Redžepagić.

Majka dječaka Dimitrija i Aleksandra, Milica Aleksić, rekla je da će escape room mnogo značiti za djecu koja su prerasla igraonice i da će ona moći da iskažu kreativnost i lijepo se provedu.

„Ideja escape room-a je nešto nalik na video igrcu, ali u realnom vremenu i prostoru. Tako da će djeca moći na neko vrijeme da zaborave na mobilne telefone, video igrice i sve ono što im narušava koncentraciju. Tako da sam ja kao roditelj veoma zadovoljna ovim projektom“, kazala je Aleksić.

Vlasnica Dječjeg escape room-a u Zagrebu, Kruna Josimović, rekla je da u tom gradu ima 30 escape room-ova za odrasle, a koncept za dječje escape room-ove je, kako je dodala, razvijen prije dvije godine.

„Uspješno nam ide i odlučili smo to malo proširiti na susjedstvo, a možda i šire“, kazala je Josimović.

Ona je pojasnila da je sve počelo sa jednom tematskom sobom.

„Mislila sam da će to biti interaktivna igra između roditelja i djece. Ideja mi je bila da se roditelji igraju sa djecom i da i njima bude zabavno. Tako je počelo. Jedna tematska soba, pa druga, treća, četvrta. Sad ih u Zagrebu već imamo pet. Tu se slave i rođendani. Roditelji su oduševljeni tim vidom zabave, jer su djecu odvojili od kompjutera, od igraonica gdje djeca samo skaču“, kazala je Josimović.

Koncept su, kako je rekla, prepoznale i škole.

„Škole često, dolaskom kod nas, nagrađuju nadarenu djecu. Sad uvode i da se kod nas dolazi u posjetu tokom školske godine, kao što se posjećuju muzeji. To što su škole prepoznale ovaj koncept je znak da smo na dobrom putu“, smatra Josimović.

Espace room omogućava djeci da, kako je rekla, timski rade i da zajedno nešto nauče.

„Ako nešto ne znaju, ili to nisu naučili u školi, timskim radom i kreativnim razmišljanjem će doći do rješenja, što djeci diže samopouzdanje. Vrlo su srećni nakon toga i samim time što smiju sve dirati i u svemu učestvovati i što sami dolaze do rješenja, njima je to najveći plus koji mogu dobiti“, pojasnila je Josimović.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *