Dionice Tesle u samo mjesec dana porasle za 40 posto

Dionice proizvođača najpoznatijeg električnog automobila na tržištu, Tesle Elona Muska, u posljednjih mjesec dana porasle su za 40 posto. Ako se analizira poslovni uspjeh automobilskog giganta u posljednja tri mjeseca, vrijednost dionica skočila je za čak 60 posto.

Uprkos tome što je pozitivan trend na tržištu vratio dionice Muskove kompanije u ‘plus’, Tesla još uvijek kaska za svojim glavnim konkurentima poput GM-a, Forda i Fiata Chryslera.

Prodaja i zarada kojeg je kompanija ostvarila posljednjih mjeseci ključ su tržišnog uspjeha kompanije, no vrijednosnom skoku doprinijela je i najava otvaranja gigantske fabrike za baterije u Berlinu; gradu u kojem je osnovan Teslin konkurent Volkswagen. Povrh toga, Musk je na posljednjoj konferenciji najavio lansiranje novog Modela Y svog električnog automobila, koje po svemu sudeći ide uspješnije od planiranog. Iako je puštanje novog vozila na tržište bilo planirano za jesen 2020. godine, automobil bi svjetlo dana mogao vidjeti već sljedećeg ljeta.

Kompanija kontroverznog vlasnika Elona Muska je po svemu sudeći, barem privremeno, ušla u svoju stabilniju fazu, ali njegovi poslovni uspjesi i dalje dijele finansijske analitičare. Kritičari Tesle smatraju da su vrijednosti dionica prenaduvane, zato što se kompanija i dalje mora dokazati na tržištu, dok obožavaoci ekstravagantnog proizvođača automobila tvrde da će njegova vozila revolucionirati cijelu industriju.

– Da, gotovo svaki finansijski pokazatelj izvještaja ovoga kvartala zbilja jest pozitivan, ali njegov uspjeh nije dugoročno održiv. Upitno je koliko će Musk u sljedećem kvartalu moći da ponovi svoje poslovne odluke, a od njioh zavisi stabilnost njegova uspjeha – objasnio je Jeffrey Osborne, jedan od vodećih kritičara Elona Muska za CNN Business.

No, s njim se ne slaže tržišni analitičar Colin Rusch koji smatra da su investitori počeli Teslu da doživlajvaju kao ‘uspjeh industrije koja ne zna odgovoriti na globalne izazove’.

– Zabrinutost oko dugoročne održivosti njegova poslovnog modela nije realna – uvjerava Rusch.

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *