14. UPSHIFT radionica 13-15. decembra u Kolašinu

Dodajte komentar

Laboratorija inovacija za mlade organizuje 14. #UPSHIFTme radionicu, za koju se mogu prijaviti timovi iz 14 crnogorskih opština (Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak). UPSHIFT predstavlja intenzivnu, trodnevnu radionicu, na kojoj deset odabranih timova uči kako da, od prepoznatog problema, prođe kroz sve bitne korake koji vode do kreiranja inovativnog rješenja, a sve to uz pomoć mentora. Kombinacijom kreativnog i inovativnog rada, konstantnim učenjem novih stvari, želimo da pomognemo mladima i adolescentima da pruže sopstveni doprinos poboljšanju stanja u lokalnim zajednicama.

Priliku za učešće na 14. UPSHIFT radionici imaju svi mladi i adolescenti koji dolaze iz opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

UPSHIFT radionica će se održati od 13. do 15. decembra, u hotelu Four Points by Sheraton, u Kolašinu.  Prevoz i hotelski smještaj biće obezbijeđeni za sve učesnike.

Kako se prijaviti za 14. UPSHIFT radionicu?

Mladi ljudi i adolescenti, koji imaju između 13 i 19 godina, iz 14 crnogorskih opština (Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak) imaju pravo učešća na 14. UPSHIFT radionici. Prijavu za UPSHIFT radionicu možete pronaći na sajtu www.kreaktivator.me. Forma je vrlo jednostavna i sastoji se iz sljedećih koraka:

  • Identifikacija prepoznatog problema iz lokalne zajednice;
  • Opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz vaše svakodnevnice;
  • Tri uzroka prepoznatog problema.

Rok za prijavu je 01. decembar 2019. godine. Ohrabrujemo sve mlade i adolesente da prijave više ideja/problema, pri čemu napominjemo da je za svaki problem neophodno ispuniti posebnu prijavu.

Deset timova koji budu odabrani za učešće na UPSHIFT radionici, imaće priliku da, zajedno sa dodijeljenim mentorom, prođu postupno sve faze u procesu rješavanja problema. Osim novih poznanstava i druženja, naučiće mnogo o planiranju projekata, metodologijama koje se tiču analiziranja problema, budžetiranja, održivosti projekta itd. Poslednjeg dana radionice, svaki od timova će imati priliku da rješenje do kog su došli prezentuje pred žirijem. Žiri će odabrati 5 rješenja za koja smatra da najbolje rješavaju dati problem i da su pogodna za realizaciju, i dodijeliti im grant u iznosu od 2,000 EUR za implementaciju.

O Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator”

UNICEF je 2010.godine pokrenuo globalnu mrežu laboratorija za inovacije (Innovation Labs), prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva. Njen cilj je da prepozna i podrži mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe kroz inovativne ideje uz korišćenje dostupnih tehnologija.

“Kreaktivator” je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom “Kreaktivacija”, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva.

Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” je inicijativa nastala pod okriljem UNICEF-a, finansirana od strane ING-a i podržana od Ministarstva prosvjete, a implementirana od strane NVO Digitalizuj.Me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *