Za Montenegro erlajnz 21 milion eura, veće plate za prosvjetu i zdravstvo

Dodajte komentar

Budžetom za 2020. godinu Vlada Crne Gore predvidjela je 21 milion eura za sanaciju Montenegro erlajnza, saopštio je ministar ekonomije Darko Radunović.

– Montenegro erlajnz je održiv kao kompanija i moramo naći rešenje za njega – kazao je Radunović.

On je na konferenciji za medije rekao da je predviđeno uvećanje zarada u prosvjeti i zdravstvu za devet odsto.

Radunović je dodao da je cilj ekonomske politke Vlade Crne Gore poboljašnje života građana.

– Odnosno dalje približavanje bruto domaćeg proizvoda per capita po glavi stanovnika prosjeku na nivou Evropske unije. Crna Gora je prema ovom parametru trenutno na 47% evropskog prosjeka što je na najvišem nivou u regionu – rekao je Radunović.

Upravcu daljeg približavanja životnog standarda građana evropskom prosjeku, tvrdi Radunović, Vlada sprovodi mjere ekonomske politike usmjerene na jačanje fiskalne stabilnosti i povećanje konkurentnosti ekonomije.

Navodi da su stvorene pretpostavke za poboljšanje životnog standarda zaposlenih sa najnižim primanjima kroz povećanje minimalne zarade za 15 procenata. – Pri čemu je smanjeno ukupno poresko opterećenje rada kroz smanjenje stope doprinosa uz obavezno zdravstveno osiguranje na teret poslodavaca za dva procentna poena i ukidanje tzv. kriznog poreza, odnosno vraćanje proporiconalne stope poreza na dohodak na stopu od devet procenata za sve kategorije zarade – navodi ministar ekonomije. Poreski dug, dodao je Radunović, smanjen je za 30 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Državni budžet iznosiće 2.578 milijardi eura.

Saopšteno je i da Komisija za dodjelu stambenih kredita neće imati opredijeljena sredsta. – Radi se na novom modelu rješavanja stambenih potreba – rečeno je na konferenciji za medije Vlade Crne Gore.

Rast prihoda je, dodaje se, posljedica naplate jednokratnog prihoda kroz valorizaciu Aerodroma Crne Gore i implementaciju projekta ekonomskog državljanstva.

Izdaci budžeta planirani su na 2.38 milijardi eura i odnosu na 2019. veći su za 3,1 odsto.

– Neproduktivni rashodi, kao što su službena putovanja, gorivo i reprezentacija, trduili smo se da ih svedemo i maksimalno racionalizujemo – kažu iz Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *