Inflacija u evrozoni usporila, trgovinski suficit porastao

Stopa inflacije u evrozoni usporila je u oktobru zbog značajnog pada cijena energije, objavila je danas evropska služba za statistiku Eurostat, potvrdivši tako svoju raniju procjenu.

Takođe je saopšteno da je 19-člani blok u septembru uknjižio veći suficit u trgovini sa ostatkom svijeta, jer je izvoz porastao više od uvoza, prenosi agencija Rojters.

Inflacija je u oktobru, kako je potvrđeno, porasla za 0,7 odsto na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na rast od 0,8 posto u septembru.

Kao uzrok usporavanja inflacije naveden je pad cijena energije od 3,1 odsto.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete nestabilne cijene energije i hrane, potvrđena je na 1,2 odsto u oktobru, što je nepromijenjeno u odnosu na septembar.

Kada se izuzmu cijene energije, hrane, alkohola i cigareta, inflacija je porasla za 1,1 odsto u oktobru, što je ubrzanje u odnosu na 1,0 odsto iz septembra.

U odvojenom saopštenju, Evrostat je objavio da se trgovinski suficit bloka povećao na 18,7 milijardi eura u septembru, u odnosu na 12,6 milijardi eura zabilježenih u septembru 2018. godine.

To je, takođe, veći suficit u odnosu na višak od 14,7 milijardi eura iz avgusta ove godine.

Uprkos trgovinskim tenzijama, evrozona je u septembru povećala izvoz robe u ostatak svijeta za 5,2 odsto u poređenju sa isti periodom prošle godine, što je više nego neutralisalo rast uvoza od 2,1 odsto.

Check Also

U BiH ima više od 600 milionera i skoro stotinu multimilionera

“Podaci govore da u BiH ima oko 600 milionera i skoro stotinu multimilionera koji raspolažu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *