Volkswagen predstavio novi SUV (video)

Dodajte komentar

Volkswagen je predstavio novi SUV po imenu “Tacqua“, model namijenjen kineskom tržištu. Novi model dolaziće iz pogona joint-venture kompanije FAW-Volkswagen, a spoljni izgled otkriva nesumnjivu sličnost s nama poznatim VW T-Crossom.

VW u Kini već proizvodi T-Cross i to u pogonima “konkurentskog” joint-venturea SAIC-Volkswagen. Za manje upućene: FAW i SAIC su rivali u Kini, dio “velike četvorke” domaćih proizvođača koju čine i Changan i Dongfeng.

Mediji nagađaju šta je VW motivisalo da na istom tržištu ponudi dva skoro identična modela, različitih imena, iz različitih pogona. Najlogičnijim se čini objašnjenje da žele ispuniti zahtjeve oba kineska partnera.

Vratimo se modelu Tacquaž. Kompaktni SUV dužine 4194 mm, širine 1760 mm, visine 1610 mm, međuosovinskog razmaka 2651 mm, postavljen je na MQB platform koncerna VW.

Baznu verziju pokreće 1,5 litarski atmosferski benzinac (113 KS) spregnut sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. U ponudi će biti i 1,4 litarski turbobenzinski TSI (150 KS) uparen sa 7-stepenim DSG menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Kompaktni SUV je bogato opremljen: Serijski ili opciono dolaze multimedijski sistem sa ekranom osetljivim na dodir, prilagodljivi tempomat, dvozonski klima uređaj, pokretanje motora dugmetom, sistem kočenja u nuždi, 6-8 zračnih jastuka, panoramski krov, 18-colski alu točkovi…

Volkswagen Tacqua stići će u prodaju do kraja jeseni, a očekuje se da će bazna verzija koštati oko 100 hiljada yuana (nešto manje od 12,5 hiljada eura).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *