Tarifne pakete izabralo 2.500 potrošača

Od uvođenja tarifnih paketa 1. juna, zaključno sa oktobrom, potpisano je oko 15 hiljada ugovora o snabdijevanju električnom energijom, a nešto više od 2,5 hiljada domaćinstava odlučilo se za neki od tri nova modela, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz EPCG su Vijestima kazali da je nove ugovore o snabdijevanju potpisalo oko 15.000 od ukupno 330.000 domaćinstava u Crnoj Gori, ili svega 5 odsto.

Nije jasno da li se radi o nezainteresovanosti građana da potpišu ugovore snabdijevanju u novoj tarifi, nedovoljnoj informisanosti, ili o nepovjerenju vezano za modele koji im se nude više od pet mjeseci.

Najviše domaćinstava, njih oko 12,5 hiljada, potpisalo je ugovor za osnovni model plaćanja koji je važio do sada. Tu je već oko 315 hiljada domaćinstava.

Za plavi paket se odlučilo njih 2,42 hiljade, za crveni oko 100 domaćinstava, dok se za potpisivanje ugovora za zeleni tarifni paket odlučilo svega par potrošača.

Dosadašnji model potrošnje zadržali su dominantno i novi kupci stanova u Crnoj Gori, o čemu svjedoči najveći broj novih potpisanih ugovora o snabdijevanju.

„EPCG je uvela tarifne modele kako bi domaćinstvima omogućila da shodno navikama u potrošnji odaberu model koji im najviše odgovara“, rekli su iz EPCG.

Ukoliko se domaćinstva ne odluče za neki od novih paketa, ostaju na osnovnom paketu.

Građani mogu da izaberu osnovni, plavi, crveni ili zeleni tarifni model snabdijevanja električnom energijom.

Osnovni model predviđen je za kupce koji na osnovu sopstvene potrošnje procijene da im ne odgovaraju uslovi nova tri tarifna modela.

Plavi model omogućava potrošnju 150 kilovat sati (kWh) električne energije u višoj tarifi i još toliko u nižoj, po cijeni dva odsto nižoj od prethodne. Svaki potrošeni kWh preko navedene količine obračunavaće se po novoj cijeni.

Crveni model nudi istu, jedinstvenu cijenu energije 24 sata, svakog dana u sedmici, bez podjele na viši u nižu tarifu. Taj model može biti interesantan kupcima koji dominantno električnu energiju troše u periodu više tarife, odnosno tokom dana, prenose Vijesti.

Zeleni model podrazumijeva potrošnju energije isključivo iz obnovljivih, zelenih izvora energije, po cijeni osnovnog modela uz dodatnih 0,2 centa po kWh.

Kupci će moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni model.

Check Also

Prava slika vašeg organizma u rukama stručnjaka

Kompletna radiološka dijagnostika za vas i vašu porodicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *