Siva ekonomija pojede trećinu BDP-a

Dodajte komentar

Prisustvo sive ekonomije je problem za čitavo društvo. Pogotovo ako je njen procenat visok, što je karakteristično ne samo za našu ekonomiju već, manje više, za sve ekonomije u okruženju, ocijenili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

“Sive ekonomije ima iu najrazvijenijim državama i uvijek će je biti, ali cilj treba da bude njeno drastično smanjenje kada je riječ o našoj ekonomiji. Njen negativan efekat se reflektuje na ukupno društvo, jer procenat od preko 30 odsto BDP-a kod nas je izuzetno visok i zato treba sve preduzeti da se taj procenat smanji. Negativno dejstvo sive ekonomije se odražava na državu, jer gubi ogromne prihode, na biznis i njegov razvoj, jer negativno utiče na poslovanje onih koji redovno izvršavaju svoje obaveze prema državi, koje same po sebi nijesu male, pa siva ekonomija pravi dodatno opterećenje na njihov biznis”, naveli su iz MBA.

Prema njihovim riječima, i građani zbog sive ekonomije takođe trpe, bez obzira na to što mogu određeni proizvod ili uslugu obezbijediti po povoljnijoj cijeni, jer sve to nije prošlo određene inspekci jske kontrole u smislu potvrde kvaliteta, nivoa higijene i slično.

“Dugoročno gledano, prisustvo sive ekonomije pogađa sve građane, jer svi ti gubici koji nastaju zbog prisustva sive ekonomije utiču na smanjenje budžetskih prihoda i, s tim u vezi, na razvoj biznisa, niže penzije, socijalne pomoći… Siva ekonomija pogađa sve segmente društva. Činjenica je da ovom problemu treba pristupiti na strateški način, posebno vodeći računa o prioritetnim sektorima kao nosiocima razvoja naše ekonomije”, zaključili su iz MBA.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *