Radulović: Otpustićemo između 130 i 170 zaposlenih, ostalima povećavamo plate

Dodajte komentar

Suvlasnik hotelske grupe Montenegrostars, Žarko Radulović, za CdM kaže da je u toku optimizacija radnih mjesta u toj kompaniji, kojom je predviđeno da se smanji broj onih koji rade u zimskom periodu. Prema njegovim riječima to znači da će biti raskinuti ugovori, odnosno da će biti otpušteno između 130 i 170 radnika. Ipak, Radulović tvrdi da će onima koji ostaju da rade, plate biti povećane do 20 odsto.

“Pokrenuli smo proces optimizacije. Od 2014. godine smo imali višak od 130 do 170 radnika. Želimo da sprovedemo optimizaciju i povećamo plate onima koji budu ostali. Manji broj izvršilaca, a veće plate. Moramo da to uradimo. Zadnjih pola godine smo pripremali ovaj projekat čija je realizacija već počela. Pokušavamo da optimizacijom radne snage i troškova dođemo do toga da se to prelije u lični dohodak”, naglašava Radulović u razgovoru za CdM.

On poručuje da će onima koji ostanu da rade u kompaniji plate biti veće od 15 do 20 odsto.

“Kompanija radi odlično, prihodi su sve bolji. Od 700 hiljada do milion eura imamo veći promet svake godine. Imamo i stambeni fond, koji je jako važan, jer četiri-pet naših radnika svake godine kupe stanove. Kupuju stan po cijeni od oko 650 eura po kvadratnom metru. Taj fond će da se poveća, a povećaćemo i primanja”, poručio je Radulović.

Posebno ističe da 35 odsto od bruto prometa ide na troškove rada.

“Fond za plate se povećava izmedu 300000 i 450000 eura svake godine. To je jedan izvor od kojih će plate zaposlenika da rastu. Drugi je od optimizacije. Prvi u fokusu za povećanje zarada su oni sa najnižim primanjima. U zimskom periodu mi smo do sada imali oko 590 zaposlenih, a dovešćemo taj broj do 430-440”, jasan je Radulović.

On dodaje da u kompaniji imaju sjajne ljude koji hoće da rade.

“Kako nijesmo željeli da zaposlene otpuštano, u proteklih 4-5 godina smo u kompaniji tokom zimskog perioda imali od 130 do 170 ljudi viška. Da bi ih sačuvali tokom tog zimskog perioda i da bi ih sačuvali do ljeta, mi smo u dogovoru sa radnicima uveli sistem, da tokom tih četiri do pet mjeseci, 15 dana rada, a 15 dana budu na neplaćenom. Za sve to vrijeme im je išao radni staž, penziono i socijalno osiguranje cijeli mjesec. Plaćali smo im stan, a i u danima kad nije radnik radio, imao je pravo na tri obroka u hotelu”, tvrdi on.

Međutim, dodaje da su u posljednje vrijeme uvidjeli da to nije dobro rješenje, te da su svi nezadovoljni.

“Počelo je prozivanje zašto imaju 15 dana neplaćeno, i druge stvari. Kada smo napravili analizu, vidjeli smo da nijesmo ni njima ni sebi napravili nikakvu korist, a zakinuti su bili oni koji rade tokom cijele godine. Zbog toga smo se na kraju odlučili za proces koji sada sprovodimo”, zaključio je za CdM Radulović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *