Ponovo stopirana gradnja solitera u Budvi

Dodajte komentar

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić odbila je da da saglasnost na novo idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica „Mia Budva“, dvije kule od po 16 i 15 spratova, koje turska kompanija „Mia investments“ namjerava da gradi na placu ispred hala Jadranskog sajma, na 20 metara od Slovenske plaže.

Samardžićka je prije pola godine isto postupila kada je turska kompanija dostavila idejno rješenje od dvije kule od po 15 spratova, što je potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja, nakon čega su turski investitori izmijenili projekat.

„Opšti zaključak je da objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza na mikrolokaciji, ne formira visokovrijedni izgrađeni prostor, te ne stvara adekvatan budući identitet, prepoznatljivost prostora Jadranskog sajma. Glavni gradski arhitekta je riješio da odbije davanje saglasnosti na ponuđeni koncept idejnog rješenja jer objekat nije integrisan u tkivo grada, niti je svojom prepoznatljivošću izdvojen u smislu posebnosti koju bi reperna lokacija dopuštala“, navela je Samardžićka.
Navodeći da je projektant novim idejnim rješenjem zadržao prostorni koncept iz prethodnog rješenja koje je u pravosnažno okončanom postupku ocijenjeno neadekvatnim, Samardžićka je predložila da bi u cilju postizanja kvalitetnog rješenja za ovu lokaciju te formiranja repernog – prepoznatljivog simbola Budve raspisivanje konkursa za izbor idejnog rješenja adekvatno odgovorilo na prostorne izazove.

Turska kompanija ima pravo da se na ovakvo rješenje žali glavnom državnom arhitekti. Demokrate Budve su već najavile da će, ukoliko turska kompanija bude dobila odobrenje glavnog državnog arhitekte na ovakvo rješenje koje predviđa gradnju stanova za tržište u kulama na samoj pjeni od mora, podnijeti krivične prijave.

U osporenom idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid, “Mia investments” je namjeravala da gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“, objekat sa postamentom i dvije kule sa ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa 858 gostiju.

Gradnja je predviđena na parceli od 8.500 kvadrata, uknjižena na firmu „Safiro beach“, iza koje po tvrdnjama biznismena Duška Kneževića, za kojim je raspisana potjernica, stoje Branimir Gvozdenović i Milo Đukanović, koje je i optužio da su mu oteli atraktivnu parcelu. Druga strana je to demantovala.
Budvanske Demokrate su nedavno pozvale sada već bivšeg ministra održivog razvoja Pavla Radulovića i glavnog državnog arhitektu Dušana Vuksanovića da objelodane da li je sin Branimira Gvozdenovića Marko Gvozdenović predstavljao kompaniju „Mia investments“ na razgovorima u Vladi. Oni su pozvali i Centralnu banku, Upravu za sprečavanje pranje novca i finansiranje terorizma, kao i sve druge institucije kojima je to u opisu posla, da ispitaju porijeklo novca koji “Mia Investments” unosi u Crnu Goru.

Iz “Mia investmentsa” su nedavno u turskim medijima najavili da u projekte u Crnoj Gori namjeravaju da ulože stotinu miliona dolara.

Projekat „Mia Budva“ je doveo do oštre polarizacije unutar vladajuće koalicije, nakon što je u aprilu gradonačelnik Marko Bato Carević zaključio Protokol o sardnji sa turskom kompanijom, koja je bila spremna da gradu pokloni i izgradi vrtić. Nakon četvoromjesečne blokade parlamenta, Carević je prošlog mjeseca poništio protkol, za koji je tvrdio da nije pravno obavezujući, uz obrazloženje da će turska kompanija od države svakako dobiti saglasnost, a da je njime želio da grad dobije prijeko potreban vrtić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *