Otvorena rezervna lokacija CBCG

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa predsjednikom Opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem i predstavnicom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Audrone Urbonaviciute otvorio je danas rezervnu lokaciju Centralne banke Crne Gore za nepredviđene situacije. Rezervna lokacija je opremljena sa ciljem očuvanja kontinuiteta poslovnih funkcija CBCG i ograničavanja mogućih gubitaka u vanrednim situacijama.

Oprema za rezervnu lokaciju obezbijeđena je bespovratnim sredstvima Evropske unije, što predstavlja još jedan vid podrške Centralnoj banci Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskom sistemu centralnih banaka, odnosno ispunjavanju neophodnih kriterijuma iz pregovaračkog poglavlja IX – Finansijske usluge.

Guverner Žugić se zahvalio Delegaciji Evropske unije na podršci i dobroj koordinaciji, podsjećajući da je ovo treći projekat podrške EU Centralnoj banci Crne Gore, pored twinning projekta snaženja finansijskih institucija i opremanja server sale na primarnoj lokaciji CBCG. Guverner Žugić je pored značaja ogromne materijalne podrške istakao i „važnost podrške Evropske unije u prepoznavanju potreba snaženja stabilnosti finansijskog sistema i implementacije najviših standarda EU“.

Predstavnica delegacije EU Audrone Urbonaviciute je izrazila zadovoljstvo zbog uspješnog završetka još jednog projekta podrške Evropske Unije i navela da će oprema“pomoći CBCG da izgradi svoj institucionalni i operativni okvir kako bi zadovoljila najbolja evropska pravila, standarde i praksu, posebno u oblasti koja se odnosi na upravljanje operativnim rizikom i planiranje kontinuiteta poslovanja, budući da je pouzdana i funkcionalna Centralna banka temelj makroekonomske stabilnosti“.

Sredstva za realizaciju ovog projekta, u ukupnom iznosu od 288.731,00 eura, obezbijeđena su kroz program European Integration Facility, koji je dio pretpristupne pomoći Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *