Kako provjeriti uplaćuju li poslodavci prekovremeni rad?

Da li poslodavci zaposlenima uplaćuju uvećane satnice za prekovremeni rad često se ne može utvrditi jer poslodavci najčešće ne evidentiraju prisutnost na radu, a zaposleni nedovoljno sarađuju sa inspektorima da bi im dali dodatna obavještenja za utvrđivanje činjeničnog stanja, navela je glavna inspektorka rada Angelina Međedović na pitanje potpredsjednika SDP-a Bojana Zekovića.

Ona ističe da su poslodavci obavezni da donesu odluku o rasporedu radnog vremena po smjenama i utvrđivanju sedmičnog odmora za zaposlene na osnovu čega bi se utvrdilo da li zaposleni zaista koriste sedmični odmor i ima li prekovremenog rada.

“Međutim, to je skoro nemoguće ako takvih odluka nema, a zaposleni nedovoljno sarađuju. Inspekcija rada vrlo često kažnjava poslodavce koji nijesu donijeli te odluke”, kazala je Međedović.

Za prekovremeni i noćni rad satnica treba da bude uvećana za 40 odsto. Otežavajuća okolnost za postupanje inspekcije je i to što poslodavac, osim nedjelje može zaposlenom omogućiti u neki drugi dan u toj ili sljedećoj sedmici, prenose Vijesti online.

“Zbog ovakvog ‘kliznog’ zakonskog određenja za korišćenje sedmičnog odmora zaposlenih, za razliku od decidne norme za sedmični odmor u trgovini, inspektori rada se suočavaju sa brojnim teškoćama prilikom kontrole ovog prava zaposlenog”, navela je Međedović.

Ona navodi da je jednostavnija kontrola da li je zaposlenom uvećana dnevnica za 150 odsto ako je radio za praznike, jer se to iskazuje u pisanom obračunu zarade koju je poslodavac dužan uručiti zaposlenom.

“Taj segment se uvijek kontroliše i Inspekcija u tom dijelu postiže rezultate”, navela je Međedović.

Zeković je dobio odgovore i od tržišne inspekcije koja kontroliše da li trgovci poštuju zabranu rada nedjeljom koja se primjenjuje od 20. oktobra.

Navedeno je da su u prve tri nedjelje bili angažovani svi inspektori od 00 do 24 sata, kao i da je kažnjeno šest trgovaca sa po hiljadu eura zbog kršenja zabrane rada.

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *