Cijene nafte porasle do 63 dolara, trgovci se nadaju američko-kineskom sporazumu

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, poduprte nadom da će američki predsjednik Donald Trump možda signalizirati napredak u trgovinskim pregovorima s Kinom te nižim zalihama u američkom naftnom čvorištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,48 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 44 centa višoj cijeni, od 57,30 dolara.

Trgovci napeto prate američko-kineske pregovore o trgovini. Nakon 16-mjesečnog trgovinskog spora i recipročnih carina koji su zakočili svjetsku ekonomiju i podstakli zabrinutost za potražnju za energentima, američki je predsjednik proteklog vikenda izjavio da se pregovori “vrlo lijepo” odvijaju.

“Na tržištu nafte čekaju. Sljedeći pomak cijena za pet do 10 dolara naviše ili naniže zavisiće od ekonomskih i trgovinskih razloga”, smatra Tamas Varga iz PVM-a.

“Očekuje se da će (Trump) odložiti odluku o uvođenju carina na uvoz evropskih automobila i auto-dijelova i da će objaviti dodatne informacije o razvoju trgovinskih pregovora s Kinom”, dodao je Varga.

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *