Nisan u problemima: Pad profita preko 70 odsto

Japanska kompanija Nisan izvestila je danas o 70-procentom padu profita, zbog čega je smanjila cjelogodišnju procjenu dobiti na 11-godišnji minimum.

Razlog tome je pad prodaje japanskog proizvodjača automobila, prenosi agencija Rojters.

Operativni profit druge najveće japanske automobilske kompanije po obimu prodaje iznosio je 30 milijardi jena (274,98 miliona dolara) u periodu jul-septembar 2019. godine u odnosu na 101,2 milijarde jena godinu dana ranije.

To je znatno niže u odnosu na procjenu devet ekonomista koje je anketirao Refinitiv i koji su predviđali dobit od 47,48 milijardi jena, i predstavlja najgori drugi kvartal za tu kompaniju u posljednjih 15 godina.

“Operativni profit za prvo polugodište je podbacio u odnosu na našu ciljanu cjelogodišnju dobit”, rekao je novinarima potpredsjednik korporacije i novi finansijski direktor Stiven Ma.

Iz tog razloga, Nisan je srezao godišnju prognozu operativnog profita za 35 odsto na 150 milijardi jena, što bi bio najgori godišnji rezultat kompanije u 11 godina.

Kompanija, takođe, sada predviđa globalnu prodaju od 5,2 miliona vozila, u odnosu na ranije projektovanih 5,5 miliona jedinica.

Nisan je u posljednjih nekoliko nedjelja najavio reorganizaciju menadžmenta, imenujući šefa kineskog ogranka, 53-godišnjeg Makotu Učidu, za svog narednog izvršnog direktora.

Kompanija sprovodi i globalni plan oporavka poslovanja, u okviru kojeg će ukinuti jednu desetinu svoje radne snage i smanjiti globalnu proizvodnju vozila za deset odsto do 2023. godine, u nastojanju da zauzda troškove.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *