Kapital 13 banaka porastao za skoro 100 miliona eura

Dodajte komentar

Kapital na nivou sistema od 13 banaka u jednogodišnjem uporednom periodu porastao je za skoro 100 miliona eura, odnosno 19,59 odsto, saopšteno je danas na sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Tako je, ocijenjeno je da je nivo nekvalitetnih kredita na nivou sistema od 13 banaka iznosio, na kraju septembra ove godine, 4,67 odsto.

Konstatovano je da su, i tokom trećeg kvartala tekuće godine, nastavljeni pozitivni trendovi u bankarskom sektoru. U odnosu na drugi kvartal ove godine, ostvaren je rast aktive od 6,50 odsto i rast depozita od 7,79 odsto (što je više od 250 miliona eura u nominalnom iznosu).

Savjet je danas  utvrdio i Politiku Centralne banke Crne Gore u 2020. godini. Riječ je o dokumentu kojim se definišu smjernice osnovnih aktivnosti Centralne banke za narednu godinu, a koje proizilaze iz obaveza definisanih Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore. Politika Centralne banke Crne Gore sadrži ciljeve poslovanja i mjere za njihovu realizaciju.

Takođe, stečajni upravnika i predsjednika Stečajnog odbora Atlas banke AD Podgorica predstavili su članovima Savjeta izvještaj o toku stečajnog postupka u ovoj banci za period od 5.aprila do 30. septembra.

U Izvještaju su predstavljene dosadašnje aktivnosti i finansijski pokazatelji dosadašnjeg toka stečajnog postupka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *