Kako poslati novac u inostranstvo?

Dodajte komentar

Treba da pošaljete novac porodici ili prijateljima? Vidjeli ste stvar koju dugo zelite na online prodavnici , ali prodavac insistira da novac uplatite “wire transferom”? Kupujete u nekoj drugoj državi? Jasno vam je da morate izvršiti plaćanje na račun u drugoj državi, ali kako izabrati pravi način?

U ovom blog postu vam pomažemo da izaberete opciju koja Vam najbolje odgovara.

Jačanje društvenih veza širom svijeta i povezivanje veoma udaljenih mjesta dovelo je do brojnih promjena u načinu na koji svijet oko nas funkcioniše. Time, porasla je i naša potreba za slanjem novca u inostranstvo. Tri opcije koje su popularne zbog svoje efikasnosti su: uplata u banci putem računa za međunarodne platne transakcije, slanje novca Western Union-om, i opcija plaćanja preko e-wallet-a (npr.PayPal-a).

Pri odabiru najboljeg načina za slanje novca u inostranstvo, treba obratiti pažnju na niz faktora:

  • Koliko novca šaljete?
  • Koliko brzo novac treba da stigne na odredište?
  • Koliko će iznositi provizija?
  • Koliko često šaljete novac?
  • Na koji način osoba kojoj šaljete želi da primi novac (gotovina ili na račun)?

Transfer novca  preko računa za međunarodne platne transakcije

Prednosti:

  • Manji troškovi, u zavisnosti od situacije.
  • Visok stepen sigurnosti i zaštite.
  • Mogućnost slanja većih količina novca.

Nedostaci:

  • Može biti potrebno do nekoliko dana za izvršenja  transakcije (u zavisnosti od iznosa i države primaoca).
  • Neophodnost računa kod pošiljaoca i primaoca novca.

Novac u inostranstvo možete poslati  preko svog računa za međunarodne platne transakcije u banci. Slanje novca ovim putem je jednostavno, naročito ako imate precizne instrukcije od strane primaoca (SSI- Standard Settlement instructions). Plaćanje možete izvršiti u poslovnici Banke, kao i iz kuće ili kancelarije putem modernih digitalnih bančinih aplikacija (Net banking i M-banking).  Možete upravljati troškovima transfera, što znači, da u dogovoru sa primaocem, odredjujete ko će platiti naknadu za obavljanje platnog prometa. Naknada može biti u fiksnom ili procentualnom iznosu u skladu sa Tarifnikom Banke.

Za više informacija o slanju novca putem banke savjetujem da pročitate naš blog post – Šta je SWIFT i šta znači – pošalji mi SWIFT?

Transfer novca preko računa za medjunarodne platne transakcije  je naročito pogodan ukoliko vaša banka ima međunarodne ogranke. Recimo, ako ste poslovni subjekt, a i vi i vaš partner primalac novca imate račune u okviru iste bankarske grupacije, možda ćete moći da obavite transfer uz znatno nižu proviziju.Erste banka je implementacijom FIT 2.0 sistema (Fast Intragroup Transfer) obezbijedila svojim korisnicima poslovnim subjektima 25% jeftinije transfere u zemljama regiona i u okviru Erste grupeo čemu možete pročitati ovdje.

Potrebni podaci za transfer preko računa za medjunarodne platne transakcije:

  • Ime, prezime i adresa vlasnika računa na koji šaljete novac
  • Međunarodna oznaka broja računa primaoca (IBAN)
  • Ime, sjedište i međunarodna oznaka šifre banke (SWIFT Bank Identifier Code – SWIFTBIC), koja omogućava identifikaciju banke primaoca

Transfer novca do krajnjeg korisnika može trajati nekoliko časova do nekoliko dana, u zavisnosti od ostvarenih korespodentnih odnosa banke nalogodavca i primaoca, kao I od detalja samog naloga. Znatna tehnološka unapredjenja, postojanje EU i drugih  platnih sistema, kao i razvijene mreže korespodentnih odnosa, optimizovali su vrijeme izvršenja transakcije.

Uplata putem Western Union-a

Prednosti:

  • Transfer novca željenom primaocu za nekoliko minuta.
  • Jednostavan postupak – ne treba vam račun.

Nedostaci:

  • Naknada za uslugu može biti vrlo visoka, u zavisnosti od količine novca koju šaljete.
  • Iznos novca koji šaljete iz Crne Gore je limitiran na dnevnom i mjesečnom nivou.

Western Union je vodeća kompanija u uslugama brzog  transfera novca. Putem Western Union-a možete slati i primati novac na vise od 550.000 lokacija u 200 zemalja i teritorija širom svijeta, za svega nekoliko minuta. Usluge Western Union-a možete koristiti u bankama, poštama, mjenjačnicama tj. agentima koji klijentima nude usluge transfera novca u ime ove kompanije.

Erste banka je partner Western Union-a u Crnoj Gorio čemu više možete saznati ovdje.

Ukoliko treba hitno da pošaljete ili primite novac, Western Union je najbolji izbor zbog svoje brzine i zato što vam račun u banci nije potreban.

Transfer novca se obavlja za nekoliko minuta, bez obzira na dio svijeta u kome se primalac nalazi. Za uslugu transfera novca kompanija naplaćuje proviziju na uplatnom mjestu, od pošiljaoca. Visina provizije varira u zavisnosti od vrijednosti transfera, kao i zemlje u koju se šalje.

Transfer novca Western Unionom, kako?

  • Pokažite službeniku važeći lični dokument, navedite ime i prezime primaoca, kao i zemlju u koju šaljete novac
  • Predajte novac koji želite da pošaljete i platite nadoknadu za transfer
  • Dobićete potvrdu sa kontrolnim brojem transfera novca (MTCN) koji je u nekim zemljama neophodan za podizanje novca.
  • Pozovite primaoca i obavijestite ga o podacima koji su mu potrebni da bi podigao novac (MTCN, svoje puno ime I prezime kao i svoju adresu)
  • Ako ste vi primaoc sredstava, a sredstva stižu iz SAD-a ili Meksika, biće potrebno da znate i državu i grad iz koje su sredstva poslata
  • Ne možete poslati niti primiti sredstva ako ste maloljetni

PayPal (e-Wallet)

Transfer novca putem elektronskih novčanika (e-Wallet) servisa za plaćanje prikazaćemo na primjeru PayPal-a kao najpopularnijeg servisa. PayPal omogućava klijentima da vrše finansijske transakcije elektronskim putem, tako da je kroz ovu platformu moguće slati i primati uplate*, kupovati i prodavati robu i usluge ili jednostavno vršiti uplatu na nalog drugog korisnika.

Prednosti:

  • Nalog se jednostavno otvara.
  • Lako se povezuje sa mnogim drugim platformama.

Nedostaci:

  • Provizija može biti visoka.
  • Ljudi iz Crne Gore ne mogu primati novac ovim putem

Provizija zavisi od države i valute. Kreiranje naloga na PayPal-u u nekoliko koraka: Potrebna vam je e-mail adresa i jaka lozinka. Za plaćanja je neopodno povezati podržanu platnu karticu. Naša preporuka u ovom slučaju bi bile Erste Mastercard Debit beskontaktna kartica i Erste Mastercard kreditna kartica.

Nakon toga, moguće je izvršiti plaćanje preko PayPal stranice jednostavnim unošenjem e-mail adrese ili broja telefona osobe kojoj šaljete novac, a koja je registrovana na platformi, kao i iznosa i valute koje želite uplatiti. Ako i vi i primalac posjedujete nalog, transakcija se obavlja trenutno, dok prenos sredstava sa PayPal naloga na račun primaoca može potrajati nekoliko dana.

Od 2017. godine kada je PayPal imao 197 miliona registrovanih aktivnih korisnika taj broj je danas porastao na 267 miliona registrovanih korisnika i omogućava klijentima da šalju, primaju i raspolažu novcem u 25 valuta u 202 zemlje svijeta.

U ekspanziji su poslednjih godina i veoma popularni načini slanja novca putem ONLINE BANAKA (poput njemačke Com Direct banke, ogranka I majke ćerke čuvene Commerzbank AG Frankfurt) koje velikom brzinom osvajaju tržišta i gdje se transakcije odvijaju putem kartica koje izdaju ove banke a koje se mogu koristiti na najvećem broju bankomata i POS terminala širom svijeta.

Analizom najčešće korišćenih kanala za transfer novca, potrudili smo se da vam približimo najbolje načine za prenos novca u inostranstvo. Važno je da, prije nego što se odlučite za jedan od načina, sagledate određene okolnosti – poput cijene transfera, brzine kojom novac treba da stigne na odredište, sigurnosti transakcije i drugih individualnih činilaca, kako biste iskoristili način koji najviše pogoduje situaciji u kojoj se nalazite.

*U Crnoj Gori opcija prijema novca preko Pay Pal-a još uvijek nije dostupna

IZvor: Erate banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *