Dolar stabilan u odnosu na euro

Kurs EUR/USD ostaje stabilan na nivou blago iznad 1,10 dolara za jedan euro.

Veliki broj tržišnih učesnika očekivao je kako će dolar oslabiti usljed oporavka tržišnog sentimenta kao posljedice eliminacije rizika povezanih sa Bregzitom bez dogovora i trgovinskim sukobom SAD-a i Kine.

Dolar je u protekloj godini profitirao od snažnije potražnje investitora za sigurnom imovinom te znatno snažnije američke ekonomije u odnosu na ostatak svijeta. Prvi znakovi stabilizacije ekonomskih indikatora u eurozoni sugerišu kako bi potražnja za dolarom trebala oslabiti i po toj osnovi.

Ipak, prošlonedjeljno kretanje kursa EUR/USD pokazalo je kako je prerano za donošenje takvih zaključaka. Dolar do sada nije pokazao znakove slabljenja usprkos snažnoj rasprodaji ostalih tradicionalnih sigurnih utočišta gdje je cijena zlata zabilježila najsnažniju nedjeljnu korekciju u gotovo dvije godine.

Razlog istome krije se u činjenici što je trgovinski sporazum između SAD-a i Kine smanjio vjerovatnoću daljih negativnih učinaka na ekonomiju po toj osnovi te skladno tome i vjerojatnoća daljeg smanjenja kamata od strane Fed-a što implicira kako će se diferencijal kamata u odnosu na ostatak svijeta ponovno proširiti.

Jednostavnije rečeno, kamatne stope u SAD-u ostaće na višim nivoima u odnosu na ostatak svijeta što ide u prilog potražnji za dolarom koji iz perspektive vodećih svjetskih valuta i dalje nudi najviši prinos za investitore.

Check Also

Svjetske agencije: Korišćenjem IQOS-a smanjuje se izloženost štetnim materijama

Kompanija Philip Morris International Inc. može da informiše svoje potrošače da IQOS, uređaj koji zagrijava, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *