U Hrvatskoj će iduće godine raditi 82 hiljade stranih radnika

U Hrvatskoj će sljedeće godine raditi 82 hiljade stranih radnika, piše Večernji list, problematizirajući koče li stranci rast plata koji se prema zvaničnim podacima usporava.

Hrvatska se u posljednje vrijeme ističe po osjetnom smanjenju nezaposlenosti i naglom povećanju kvota za strane radnike koji već čine oko pet posto ukupnog broja zaposlenih, piše dnevnik.

U pripremi je zakon kojim se mijenja režim zapošljavanja stranaca pa se više neće propisivati kvote, nego će se dozvole izdavati u zavisnosti od stanja na domaćem tržištu rada. Sistem kvota trebalo bi da se zadrži privremeno, prva tri mjeseca, dok zakon ne prođe saborsku proceduru i dok se država ne pripremi za prihvat stranaca po novim uslovima.

Radne dozvole ove je godine zatražilo oko 12 hiljada kompanija, s tim što su mnogi potezali i do Azije kako bi našli radnike!

Uporedo s donošenjem novog zakona, priprema se i odluka o kvotama za 2020., po kojoj bi iduće godine u Hrvatskoj moglo raditi 81.600 stranaca, od čega bi se 25 hiljada postojećih dozvola produžilo za još godinu dana te izdalo 56.600 novih.

Najviše dozvola predviđeno je za građevinu – oko 24 hiljade – i turizam – oko 20 hiljada.

Dnevnik ističe da bi stranci morali raditi pod istim uslovima kao i domaći radnici, no sindikati kažu da niko ne nadzire poštuju li poslodavci propisane uslove, barem u ona dva kolektivna ugovora čija je primjena proširena na sve kompanije – u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Sindikati se boje da će stranci srušiti ili zaustaviti rast plata, no ni oni sami zasad taj svoj strah ne mogu potkrijepiti konkretnim analizama jer ih nema.

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *