U Hrvatskoj će iduće godine raditi 82 hiljade stranih radnika

U Hrvatskoj će sljedeće godine raditi 82 hiljade stranih radnika, piše Večernji list, problematizirajući koče li stranci rast plata koji se prema zvaničnim podacima usporava.

Hrvatska se u posljednje vrijeme ističe po osjetnom smanjenju nezaposlenosti i naglom povećanju kvota za strane radnike koji već čine oko pet posto ukupnog broja zaposlenih, piše dnevnik.

U pripremi je zakon kojim se mijenja režim zapošljavanja stranaca pa se više neće propisivati kvote, nego će se dozvole izdavati u zavisnosti od stanja na domaćem tržištu rada. Sistem kvota trebalo bi da se zadrži privremeno, prva tri mjeseca, dok zakon ne prođe saborsku proceduru i dok se država ne pripremi za prihvat stranaca po novim uslovima.

Radne dozvole ove je godine zatražilo oko 12 hiljada kompanija, s tim što su mnogi potezali i do Azije kako bi našli radnike!

Uporedo s donošenjem novog zakona, priprema se i odluka o kvotama za 2020., po kojoj bi iduće godine u Hrvatskoj moglo raditi 81.600 stranaca, od čega bi se 25 hiljada postojećih dozvola produžilo za još godinu dana te izdalo 56.600 novih.

Najviše dozvola predviđeno je za građevinu – oko 24 hiljade – i turizam – oko 20 hiljada.

Dnevnik ističe da bi stranci morali raditi pod istim uslovima kao i domaći radnici, no sindikati kažu da niko ne nadzire poštuju li poslodavci propisane uslove, barem u ona dva kolektivna ugovora čija je primjena proširena na sve kompanije – u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Sindikati se boje da će stranci srušiti ili zaustaviti rast plata, no ni oni sami zasad taj svoj strah ne mogu potkrijepiti konkretnim analizama jer ih nema.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *