Primjena Zakona o PIO ili referendum

Ako od janura 2020. ne počne primjena novih odredbi Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, USSCG će pokrenuti proceduru za organizovanje referenduma na tu temu. To je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazao, generalni sekretar Unije Srđa Keković

“Mislimo da ćemo, ako krenemo u tu aktivnost, ako to bude nužno, imati podršku velikog broja građana. Onda ćemo obavezati Skupštinu Crne Gore da raspiše referendum po tim pitanjima, a tada ostavljamo građanima da se opredijele na tu temu”, naveo je Keković.

Podsjetio je da bi tokom ove sedmice trebalo da bude održana nova sjednica Socijalnog savjeta, na kojoj će se raspravljati o novom povećanju minimalne zarade, kao i o izmjenama Zakona o radu i Zakona o PIO.

Keković, vjeruje da će Vlada ispoštovati socijalni dijalog. Ponovio je da Savez i Unija slobodnih sindikata traže od Vlade da do kraja godine usvoji izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako bi primjena počela od 2020. godine.

“Ako primjena tog zakona počne, kako očekujemo 1. januara 2020. godine starosna granica za odlazak u penziju za žene zaustaviće se na 64 godina, a za muškarce na 66 godina”, podsjetio je Keković.

I minimalna penzija bi trebalo da bude povećana na 145 eura.

“Suština penzionog sistema je da imamo u toj dobi jedan dostojanstven život, da živimo od penzije, a ne da imamo penzioni sistem koji nikome ne služi”, poručio je Keković.

Podsjetimo Zajednički sastanak rukovodstava SSCG i USSCG, održan je prošle sedmice povodom predstojeće sjednice Socijalnog savjeta Crne Gore kojoj će prisustvovati i predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković.

“Predstavnici ove dvije sindikalne centrale dogovorili su se da na predstojećoj sjednici Socijalnog savjeta insistiraju na davanju garancija da će se izmjene Zakona PIO usvojiti do kraja godine, a u suprotnom će pristupiti realizaciji aktivnosti koje su zbog postignutog kompromisa obustavili u prethodnom periodu, kao i da će insistirati na rješenjima koja su zagovarali na početku prošlogodišnje kampanje o predloženim izmjenama Zakona PIO”, poručili su ranije iz sindikata.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *