Podgorička kompanija planira u Crnoj Gori prve elektrane na kinetički pogon

1 komentar

Podgorička kompanija World vision corp (WVC) namjerava da u Crnoj Gori izgradi prve elektrane na kinetički pogon. Jedan od osnivača i suvlasnika te kompanije Sreten Đuretić poručio je da ta kompanija s jedne strane raspolaže tehnologijom, a sa druge sposobnim strateškim partnerom kineskom državnom kompanijom China Rainbow International Investment (CRIIC), spremnom da u Crnoj Gori investira i u elektrane snage veće od 100 megavati (MW). Đuretić je saopštio Pobjedi daje kinetička energija najjeftinija i najzelenija energija, kao i da će ta kompanija predložiti Vladi da ovi energetski objekti na kinetički pogon uđu u zakon o zelenoj energiji

Đuretić je naveo dajekompanija World vision corp u saradnji sa svojim strateškim partnerom za Evropu kineskom kompanijom CRIIC, već više od četiri godine pratila razvoj projekta takozvane kinetičke energije njemačko-švajcarskog holdinga Save the Planet, i sada je nosilac projekta, a uskoro i licencirani partner za teritoriju Crnu Gore i Srbije.

-Kada je to sve počelo, malobrojni su oni koji su bili spremni da se izbore sa svim predrasudama i realnim preprekama koje su prije svega dolazile od interesnih grupa kojima nije bilo pogodno da se ova najzelenija i najjeftinija energija utemelji na tržištu i deficitarne energetike. Razlog je veoma j asan i leži u velikoj isplativosti ove tehnologije u odnosu na sve ostale, kazao je Đuretić Pobjedi.

Prema njegovim riječima, vrijeme povrata te investicije je mnogo brže nego u slučajevima elektrana na druge vidove energije. Cijena proizvodnje je u periodu otplate investicije manja od tri euro centa za jedan kW, sa vremenom otplate investicije od svega nešto više od pet godina rekao je Đuretić.

On je naglasio da ovi projekti i tehnologija ne zahtijevaju nikakve koncesije, niti subvencije za zelenu energiju.

-Za ovu elektranu nije su potrebne nikakve koncesije, ni vjetra ni vode, što mora biti veoma primamljivo u aktuelnom trenutku gdje je problem sa malim i velikim hidroelektranama očigledan, posebno u kontekstu zaštite i uticaja na okolinu, a problem sa vjetroelektranama nadolazeći, istakao je Đuretić.

On je naveo da zbog prirode tehnologije koja je zaštićena i patentirana, ovakva postrojenja ne zahtijevaju velike površine.

-Za postrojenje od 50 MW dovoljno je desetak hektara površine i manje, dok je za postrojenje od pet MW, neophodno svega 1.000 metara kvadratnih i može biti locirano u bilo kom dijelu grada ili države, bez ikakvog uticaja na okolinu, saopštio je Đuretić.

On je napomenuo da se pri radu elektrana na kinetički pogon ne koristi sagorijevanje, niti emisija bilo kakvih gasova uklj učuj ući ugljen-dioksid, a daje čak i buka na dozvoljenom nivou.

Ovakvo postrojenje koje je nezavisno odbilo kakvog spoljnjeg resursa radi 365 dana godišnje, 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici kazao je Đuretić. Prema njegovim riječima, to praktično znači da postrojenje od pet MW godišnje proizvede 43,2 GW električne energije što, kako kaže, pokazuje dominaciju te vrste proizvodnje električne energije u odnosu na druge vrste elektrana.

-Ovakve fabrike struje, osim što mogu biti dio postojećeg elektro sistema i mreže, mogu biti izvor i nosilac zatvorenog elektro sistema, što može biti posebno interesantno za energetsku nezavisnost pojedinih gradova ili regiona. S obzirom na to da ove elektrane rade neprekidno 365 dana u godini, ovo je jedinstven način da se obezbijedi sigurna energetska nezavisnost ovako targetiranog sistema, istakao je Đuretić.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • 2014. su mediji pisali da ce se otvorit ista takva od 5MW u Vukovaru, pa onda nedje u Srbiji, pa 2016. u Bijelom Polju, sad evo u Podgorici… Da bi makar jedna da se otvori cisto da vidimo kako to radi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *