Dobit OTP Grupe u prva tri kvartala 930 miliona eura

Mađarska banka OTP u prvih devet mjeseci 2019. godine ostvarila je 309,6 milijardi forinti (oko 930,5 miliona eura) neto dobiti, što je 29 odsto više na godišnjem nivou.

Rast su takođe doprinijele kupovine u Bugarskoj, Albaniji, Moldaviji i Crnoj Gori. Banka je objasnila da će neto dobit banaka u Bugarskoj, Albaniji, Moldaviji i Crnoj Gori biti 294 milijarde forinti, što bi bilo povećanje od 14%.

Neto profit Grupe imao je 47% učešća u poslovanju Grupe van Mađarske. Ovo je povećanje od šest procentnih poena godišnje. Najveće stope rasta zabilježene su na tržištima Ukrajine (+ 40 odsto), Hrvatske (+27 odsto) i Rusije (+17 odsto).

Banka je takođe u procesu dolaska u Sloveniju. U maju je francuski bankarski gigant Societe Generale potpisao sporazum sa OTP-om o prodaji SKB banke i njenih podružnica, koje posjeduje.

Otkupna cijena još nije objavljena. OTP još nije završio kupovinu SKB banke i trenutno je u procesu dobijanja potrebnih dozvola. Transakciju moraju odobriti Banka Slovenije i Evropska centralna banka i ombudsman. O postupku sa slovenačkom Agencijom za zaštitu konkurencije obaviješten je početkom juna.

Check Also

Brojni faktori doveli do gubitka

Preliminarni nalazi kompanije Kroll Assocates, koju je stečajni odbor Atlas banke angažovao da sprovede internu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *